Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

11.10.13

Začetek vladne komunikacijske kampanje VKLOPI RAZUM, ZAHTEVAJ RAČUN!

Vlada RS je danes uradno začela komunikacijsko kampanjo v podporo obvladovanju sive ekonomije in pozvala državljane, da kot sestavni del družbe tudi sami prispevajo k zmanjšanju njenega obsega.

 

Boštjan Lajovic, direktor Urada Vlade RS za komuniciranje je uvodoma poudaril, da želi vlada s kampanjo javnost informirati o slabostih sive ekonomije, jo ozavestiti in spodbuditi k odgovornejšemu ravnanju. Gre za kampanjo, ki ne bo omejena na vladni mandat, njen cilj pa bo dosežen, ko bomo začeli kot družba razmišljati, da sta izogibanje sivi ekonomiji in plačevanje davkov in prispevkov temelj kakovostnega javnega zdravstvenega in izobraževalnega sistema, socialne varnosti in drugih pravic socialne države.

 

Urad bo v letošnjem letu za kampanjo namenil 120.000 evrov, prihodnje leto pa predvidoma 240.000 evrov.

 

Po oceni ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana, ki je koordinator dejavnosti na vladni ravni, gre za dobro naložena javna sredstva, saj že prvi podatki o realizaciji pobranega DDV po opravljenih ciljno usmerjenih nadzorih pri gotovinskem poslovanju kažejo zelo dobre rezultate.  Podatki o pobranem DDV za september 2013 namreč kažejo, da je bilo zbranih za 37 milijonov evrov več DDV-ja, kot je bilo načrtovano, oz. za 31 milijonov več v primerjavi s septembrom 2012. Minister je ob tem opozoril, da je siva ekonomija predvsem moralni problem, cilj vseh dejavnosti pa je, da Slovenija v treh letih prepolovi njen obseg in se uvrsti med države, kjer je neplačevanje davkov moralno sporno.

Po oceni ministra moramo boj proti sivi ekonomiji razumeti kot skupni projekt, s katerim si bomo omogočili varno mladost, varno starost in s tem boljše življenje v naši državi.

 

Jana Ahčin, generalna direktorica Davčne uprave RS, je napovedala, da bo DURS nadaljeval s svojimi dejavnostmi tudi pri ugotavljanju razkoraka med dejanskim in prijavljenim premoženjem. Državljanom se je zahvalila za dejavno sodelovanje pri spopadanju s sivo ekonomijo.

 

Na aktivno sodelovanje javnosti je apelirala tudi Andrejka Grlić, generalna tržna inšpektorica, in ocenila, da družbi ne pomaga niti milijon inšpektorjev, če ne sprevidimo, da s toleriranjem sive ekonomije škodimo sebi in družbi.

 

Dodatne informacije: www.protisiviekonomiji.si 


Časovno obdobje

Potrdi