Skoči na vsebino »

Pomoč beguncem

arhiv
 • Svetovni dan beguncev: Med nami in z nami

  V naši družbi je potreben premislek o strpnosti in sprejemanju ter prizadevanje za aktivno vlogo migrantov med nami in z nami v prihodnosti. Vir: MNZ

  19.06.2016 -

  Svetovni dan beguncev, ki ga obeležujemo 20. junija, nas vse poziva k dvigu zavedanja o položaju beguncev po svetu, v Evropi in doma. Zunanji migracijski pritisk je nova stalnica za Evropo. Nova migracijska stvarnost nas na eni strani spodbuja k hitrim odzivom, na drugi strani pa k skupnemu in povezanemu delovanju. Veseli smo odziva tistih skupnosti, ki v migrantih vidijo razvojni potencial, ki delujejo v duhu sprejemanja in nudijo pomoč pri njihovem vključevanju v svoje lokalno okolje.

  več
 • Prihod prve skupine oseb iz Grčije v okviru premestitve

  Prihod beguncev v Slovenijo v okviru premestitve. Vir: MNZ

  12.05.2016 -

  Danes je v okviru premestitve v Slovenijo prispela prva skupina oseb iz Grčije, ki potrebujejo mednarodno zaščito. V Slovenijo je prispelo 28 oseb, iraških in sirskih državljanov, med katerimi je pet družin s 14 otroki in štirje samski moški. Družine bodo nastanjene v izpostavi azilnega doma v Logatcu, samski moški pa bodo ostali v azilnem domu.

  več
 • EU in Turčija dosegli pomemben dogovor pri reševanju migrantske krize

  Skupinska fotografija udeležencev zasedanja Evropskega sveta. Foto: EU

  18.03.2016 -

  EU in Turčija sta danes v Bruslju dosegli zelo pomemben dogovor o zelo konkretnih ukrepih sodelovanja pri reševanju migrantske krize, je po srečanju v Bruslju ocenil predsednik vlade Miro Cerar. Ta zelo konstruktiven dogovor je omogočilo prav zaprtje balkanske poti, pri čemer je Slovenija zelo dejavno sodelovala, je poudaril premier. Z zaprtjem te poti so namreč Grčijo spodbudili, da je postala bolj motivirana za dogovor s Turčijo, in pokazali, da se da uspešno postaviti po robu nezakonitim migracijam, je pojasnil slovenski premier. Konkreten dogovor se bo začel izvajati od nedelje, 20. marca. Dogovor med drugim zagotavlja individualno obravnavo migrantov v skladu z evropskim in mednarodnim pravom in hkrati izključuje vsakršno obliko množičnega izgona prebežnikov. Pri tem bodo k sodelovanju povabljene pristojne evropske agencije kot npr. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

  večSTATISTIKA
IZPOSTAVLJENO

Premestitve in preselitve

Slovenija bo iz Italije in Grčije premestila 567 oseb, iz tretjih držav (tj. držav, ki niso članice EU) pa trajno preselila 20 oseb.

Za strpno družbo

Kulturo strpnosti in enakosti je potrebno spodbujati in se je učiti.

Kako lahko pomagate

S ponudbo nastanitve, materialno pomočjo ali vašim znanjem in časom.

Odziv Slovenije

Slovenija je na prihod beguncev in migrantov pripravljena. Glavni cilj države je zagotoviti dostojen sprejem in obravnavo beguncev.

Kdo so ljudje, ki prihajajo

Begunci in migranti, ki prihajajo v Slovenijo, so zapustili svoje domove zaradi vojn ali zaradi nevzdržnih življenjskih razmer.

Predpisani postopki

Osebe, ki mejo s Slovenijo prestopajo brez veljavnih dokumentov, policija obravnava v skladu s predpisanimi postopki.
Predlog rešitvePo poti beguncev


Letak