Skoči na vsebino »

Pomoč beguncem

arhiv
 • Prihod prve skupine oseb iz Grčije v okviru premestitve

  Prihod beguncev v Slovenijo v okviru premestitve. Vir: MNZ

  12.05.2016 -

  Danes je v okviru premestitve v Slovenijo prispela prva skupina oseb iz Grčije, ki potrebujejo mednarodno zaščito. V Slovenijo je prispelo 28 oseb, iraških in sirskih državljanov, med katerimi je pet družin s 14 otroki in štirje samski moški. Družine bodo nastanjene v izpostavi azilnega doma v Logatcu, samski moški pa bodo ostali v azilnem domu.

  več
 • EU in Turčija dosegli pomemben dogovor pri reševanju migrantske krize

  Skupinska fotografija udeležencev zasedanja Evropskega sveta. Foto: EU

  18.03.2016 -

  EU in Turčija sta danes v Bruslju dosegli zelo pomemben dogovor o zelo konkretnih ukrepih sodelovanja pri reševanju migrantske krize, je po srečanju v Bruslju ocenil predsednik vlade Miro Cerar. Ta zelo konstruktiven dogovor je omogočilo prav zaprtje balkanske poti, pri čemer je Slovenija zelo dejavno sodelovala, je poudaril premier. Z zaprtjem te poti so namreč Grčijo spodbudili, da je postala bolj motivirana za dogovor s Turčijo, in pokazali, da se da uspešno postaviti po robu nezakonitim migracijam, je pojasnil slovenski premier. Konkreten dogovor se bo začel izvajati od nedelje, 20. marca. Dogovor med drugim zagotavlja individualno obravnavo migrantov v skladu z evropskim in mednarodnim pravom in hkrati izključuje vsakršno obliko množičnega izgona prebežnikov. Pri tem bodo k sodelovanju povabljene pristojne evropske agencije kot npr. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

  več
 • Premier Cerar na vrhu EU o dogovoru s Turčijo

  Predsednik vlade Miro Cerar na vrhu EU v pogovoru s kolegi. Foto: STA

  18.03.2016 -

  Predsednik vlade Miro Cerar je bil pred začetkom drugega dne vrha EU v Bruslju optimističen, da danes pride do dogovora s Turčijo. Kot je izpostavil, so šele po zaprtju balkanske poti nastopili pogoji, da se lahko skupno zedinimo tudi o dogovoru s Turčijo. "Za Slovenijo in EU kot celoto je bistveno, da bo dogovor vseboval določbo, da morata obe strani oziroma vse države dosledno upoštevati mednarodno pravo, vključno s humanitarnim", je dejal premier. Če bosta strani dogovor dosegli danes, se bo po njegovih besedah začel izvajati že v prihodnjih dneh, bo pa treba z zagotovitvijo dodatnega osebja na grški strani in v koordinaciji s Turčijo zelo pohiteti. Slovenija bo po premierovih besedah skupaj z ostalimi članicami EU pomagala Grčiji po svojih zmožnostih, ki jih bo ocenila v prihodnjih dneh, če do dogovora pride.

  večSTATISTIKA
IZPOSTAVLJENO

Premestitve in preselitve

Slovenija bo iz Italije in Grčije premestila 567 oseb, iz tretjih držav (tj. držav, ki niso članice EU) pa trajno preselila 20 oseb.

Za strpno družbo

Kulturo strpnosti in enakosti je potrebno spodbujati in se je učiti.

Kako lahko pomagate

S ponudbo nastanitve, materialno pomočjo ali vašim znanjem in časom.

Odziv Slovenije

Slovenija je na prihod beguncev in migrantov pripravljena. Glavni cilj države je zagotoviti dostojen sprejem in obravnavo beguncev.

Kdo so ljudje, ki prihajajo

Begunci in migranti, ki prihajajo v Slovenijo, so zapustili svoje domove zaradi vojn ali zaradi nevzdržnih življenjskih razmer.

Predpisani postopki

Osebe, ki mejo s Slovenijo prestopajo brez veljavnih dokumentov, policija obravnava v skladu s predpisanimi postopki.
Predlog rešitvePo poti beguncev


Letak