Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Pobuda Predsednika vlade dr. Mira Cerarja za obladovanje migracijskega toka

Slovenska pobuda se že uresničuje

 

22.2.2016

 

»Slovenija je bila ves čas od začetka migracijske krize aktivna in ta aktivnost je dala rezultat – naša pobuda za zaustavitev neregularnih migracij je bila slišana, sprejeta in podprta z veliko večino voditeljev evropskih držav. In je edina pobuda za reševanje migracijske krize, ki se je začela tudi uresničevati« 


Predlog skupne evropske rešitve

Predsednik vlade Miro Cerar je 18. januarja 2016 na voditelje Evropske unije in voditelje držav na balkanski migracijski poti naslovil  pismo s predlogom zaustavitve neregularnega migracijskega toka na balkanski poti. (20 KB)

 

Predsednik vlade Cerar tako predlaga, da se na makedonsko-grški meji ob pomoči evropskih držav uvede dodatni nadzor nad migracijskim tokom oziroma omejitev migracij. Evropske države bi Makedoniji zagotovile maksimalno pomoč pri nadzoru te meje, in sicer z napotitvijo policistov, zagotovitvijo opreme in na druge ustrezne načine.

 

Če bi se tok migracij zaustavil na grško-makedonski meji bi to vodilo v dva ključna učinka:

  1. odpadla bi potreba po zapiranju meja znotraj Schengenskega območja (Švedska, Danska, Avstrija in Nemčija), kar pomeni, da Schengen ne bi bil več ogrožen.
  2. poostren nadzor meja v občutljivi regiji Zahodnega Balkana, zlasti med Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo, ne bi bil več potreben, s čimer bi preprečili nastanek morebitnih trenj in konfliktov med državami Zahodnega Balkana in Srednje Evrope.

Poudariti je treba, da ta druga linija nadzora nad begunci in migranti nikakor ne pomeni, da se odrekamo dosedanjim odločitvam v zvezi s pomočjo Grčiji. Nasprotno, kot poudarja predsednik vlade Cerar, je ob čim prejšnji implementaciji sporazuma med Evropsko unijo in Turčijo ključnega pomena zagotovitev obalne straže v Grčiji ter uveljavitev vseh ostalih ukrepov, ki bodo migracije učinkovito ustavile na mejah Grčije.
  


 

»Pomembno je, da še naprej iščemo skupen in solidaren pristop pri obvladovanju migracij in da se tudi v prihodnje osredotočamo na pomoč državam izvora migracij, kjer je potrebno odpraviti vzroke konfliktov.« Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar.
  


Pozitiven odziv Evrope

Predlog Predsednika vlade dr. Mira Cerarja je prejel pozitiven odziv nizozemskega predsedstva EU, ki je na pobudo Slovenije skliče poseben ministrski sestanek glede aktualne problematike migracij vzdolž zahodno-balkanske poti ob robu neformalnega srečanja EU ministrov za notranje zadeve in pravosodje v ponedeljek, 25. januarja. 

 

»Glede na to, da je nastopil skrajni čas za učinkovitejše ukrepe v zvezi s t. i. balkansko in srednjeevropsko migracijsko potjo, me z upanjem navdaja dosedanji pozitivni odziv številnih držav na mojo pobudo za zaustavitev neregularnega toka migracij. Smo optimistični, upamo na širši odziv evropskih držav ter na konkreten, realen predlog, ki lahko v nekaj dneh bistveno razbremeni Zahodni Balkan in preostali del Evrope.« Predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar.

 

Njegovo pobudo so že podprle ključne države Zahodnega Balkana (Hrvaška, Srbija, Makedonija) in Višegrajske države (Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška). Pozitivni signali prihajajo tudi iz Bruslja in nekaterih drugih članic EU.


Predsednik vlade Cerar in predsednik Evropskega sveta Tusk za učinkovito izvajanje schengenskega režima in pomoč Grčiji
Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk

Foto: Nebojša Tejić/STA

1.3.2016 - Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta se danes po pogovorih na Brdu pri Kranju zavzela za učinkovito izvajanje schengenskega režima in pomoč Grčiji pri varovanju zunanjih meja schengenskega območja. Obenem sta se zavzela za skupno evropsko rešitev begunsko-migrantske krize. Dokler pa nimamo učinkovito izdelane in implementirane skupne rešitve, se zatekamo k tistim rešitvam, ki vodijo v to smer, je poudaril predsednik vlade Cerar.

  

Slovenska pobuda o omejevanju iregularnih migracij na makedonsko-grški meji komplementarna evropskemu reševanju kriz
Skupinska fotografija udeležencev delovnega vrha Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije in EU.

Foto: Evropska komisija

17.2.2016 - Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil delovnega vrha Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije in EU, ki sta ga na pobudo Slovenije organizirala predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Prisotni voditelji so se strinjali, da je potrebna evropska rešitev, a tudi nadaljnje usklajevanje med posameznimi državami na omenjeni poti. V tej luči je premier dr. Cerar jasno izpostavil, da je slovenska pobuda za krepitev nadzora na grško-makedonski meji komplementarna drugim evropskim rešitvam in hkrati tudi najbolj realna.


Hrvaški premier Orešković podprl pobudo predsednika vlade dr. Mira Cerarja
Hrvaški premier Orešković in predsednik vlade dr. Cerar ob sprehodu na Brdu pri Kranju

Foto: STA

29.1.2016 - Predsednika vlad sta se dogovorila za tesno sodelovanje pri uresničevanju pobude tako v operativnem smislu kot v luči prihajajočega februarskega zasedanja Evropskega sveta.

Podpora nizozemskega predsedstva EU
Zasedanje sveta za Pravosodje in notranje zadeve, Amsterdam 26.1.2016

Foto: eu2016.nl

26.1.2016 - Nizozemsko predsedstvo EU na pobudo Slovenije sklicalo poseben ministrski sestanek glede predloga ureditve migracij vzdolž zahodno-balkanske poti.

  

   

   

Predsednik Evropske komisije Juncker podprl predlog
Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in predsednik vlade dr. Miro Cerar

Foto: Evropska komisija

25.1.2016 - Predsednike Evropske komisije Jean Claude Juncker je v pismu predsedniku vlade dr. Miru Cerarju zagotovil podporo za njegov predlog ureditve migracijskega toka na Balkanu.

Višegrajske države podpirajo predlog dr. Cerarja
Predsednika vlade Slovaške, Robert Fico, in Slovenije, MIro Cerar

Foto: STA

Pobudo so že podprle ključne države Zahodnega Balkana (Hrvaška, Srbija, Makedonija) in Višegrajske države (Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška).11.2.2016

Intervju Predsednika vlade dr. Mira Cerarja za SKY News


18.1.2016

Intervju Predsednika vlade dr. Mira Cerarja za Die Welt

26.10.2015

Intervju Predsednika vlade dr. Mira Cerarja za CNN