Skoči na vsebino »

Za strpno družbo

Spoštovanje univerzalnih človekovih pravic krepimo med drugim s spodbujanjem strpnosti. Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost, temveč aktiven odnos, ki spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih. Še posebej v luči aktualnega dogajanja je posebno pozornost treba posvetiti strpnosti do beguncev oz. migrantov.


    

Spodbujanje strpnosti

Strpnost v družbi lahko prispeva k reševanju raznovrstnih kriz in preprečevanju grozodejstev, tudi najhujših. Zato je nujen aktiven pristop k ustvarjanju strpnega ozračja v vsaki državi. 


O strpnosti z mladimi

Urad Vlade RS za komuniciranje v letu 2017 sofinancira 11 projektov , ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Izbrane nevladne organizacije izvajajo naslednje projekte:


Radijske oddaje Integracija in strpnost

 • oddaja Radia Slovenske gorice govori o družbenih, gospodarskih in političnih posledicah migracij


 • oddaja Koroškega radia o tem, kdo so migranti, ki k nam prihajajo, in postavljanju ograje na avstrijsko-slovenski meji


 • v oddaji Radia Celje sta Franci Zlatar in Matjaž Črešnovar spregovorila o strpnosti in sovraženem govoru


 • v oddaji Radia Gorenc Bakhatyar Aljaf spregovori o vzrokih in posledicah aktualnih migracij v svetu in Evropi, župan Borut Sajovic pa o integraciji priseljencev v občini Tržič


 • v oddaji Radia Kranj Nina Gregori pojasni postopke, ki čakajo prosilce za mednarodno zaščito v Sloveniji, ravnatelj Milan Rogelj pa o izkušnjah, ki jih ima kranjska osnovna šola z vključevanjem otrok priseljencev


 • v oddaji Radia Velenje Maja Ahac spregovori o ravnanju lokalne skupnosti z begunci, Mersad Dervišević pa o osebni izkušnji bega, integraciji in današnjem življenju v Velenju.


 • na radiu Štajerski val so preverili, kako na Drugi osnovni šoli Rogaška Slatina otroke priseljencev vključijo v šolski sistem, s kakšnimi težavami se pri tem spopadajo in kako jim zagotavljajo enakovredno obravnavo.


 • na Radiu Robin je tekel pogovor o procesu integracije 10 mladoletnikov brez spremstva, ki so nastanjeni v novogoriškem dijaškem domu 


 • z oddajo Radia Ptuj smo spoznavali program integracije, s katerim sodelavci Slovenske filantropije v Mariboru pomagajo osebam z mednarodno zaščito pri vključevanju v slovensko družbo


 • v oddaji Radia Sore spoznavamo različne aktivnosti, s katerimi si Zavod O prizadeva vzpostaviti dialog med prebivalci Škofje Loke in migranti, prosilci za azil ter begunci.


 • v oddaji Radia murski val je pogovor s prostovoljci, ki so opravili na desetine ur prostovoljne pomoči na skrajnem severovzhodu naše države, v sprejemnih in nastanitvenih centrih v Dolgi vasi, Petišovcih, Lendavi in Gornji Radgoni


 • v oddaji radia Aktual Kum je poudarek na učenju strpnosti: mladi se je lahko naučijo tudi tako, da se udeležijo katerega izmed številnih projektov, ki jih izvajajo različne nevladne organizacije in društva. Romana Beravs se je na to temo pogovarjala z Majo Drobne (MOVIT), Markom Pavlovičem (Mladinski center Zagorje ob Savi) in Katarino Nučič (Mladinski center Trbovlje).


 • V oddaji radia Triglav smo obiskali Krizni center Kresnička v Radovljici, ki je mladim fantom, beguncem brez spremstva, ponudil zatočišče in kratek nadomestek doma. Zdaj teh fantov ni več na Gorenjskem, kakšen pečat so pustili za seboj, kako je potekala komunikacija, kakšne zgodbe so prinesli s sabo pa v pogovoru z vodjo centra Ano Koren. • V oddaji Radia Univox Kočevje teče v prvem delu pogovor o Unicefovem projektu Body COOlturen. V drugem delu pa je državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic spregovoril o pripravah Slovenije na morebiten nov množičen prihod beguncev.


 • V oddaji Radia 94 & NTR Slovenija logaški župan spregovori o družinah, ki živijo v izpostavi azilnega doma: »Mislim, da imajo občutek, da so pri nas zaželeni, učitelji v šolah pa celo pravijo, da so ti učenci njihova dodana vrednost in zgled. S kakšno voljo se učijo!«. Sledi še pogovor s Tatjano Hvala iz Borea - regijskega stičišča nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije, z Dragano Kosić Petrović in Matjažem Tomšičem, ki se v Dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna vsakodnevno srečujeta z mladostniki brez spremstva staršev, ter pevcem Ruskom Richiejem, ki deli izkušnjo begunca. 


 • V oddaji radia Primorski val v pogovoru s predstavnico občine Čedad Gabriello Totolo predstavljamo izkušnjo sosednje Italije; sledi še pogovor z Zumro Ćolarić, pred leti skromno in nešolano priseljenko, danes mamo dveh vrhunskih evropskih glasbenikov, terapevtko in  prostovoljko.


Globalno učenje

Nevladne in humanitarne organizacije ter raziskovalne inštitucije na različne načine izobražujejo mlade o vsebinah multikulturnosti, človekovih pravic in strpnosti. V ta namen so pripravili gradiva in delavnice, ki jih lahko učitelji in šolski delavci samostojno uporabijo, če želijo z otroci obravnavati to tematiko, oziroma se dogovorijo s posamezno organizacijo za izvedbo delavnic na njihovi šoli.

  

Za dostop do gradiv in aktivnosti, ki jih organizacije nudijo, kliknite na ime posamezne organizacije:

    


Fear Index - algoritem za prepoznavanje sovražnega govora 

Skupina študentov 2. letnika Multimedije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s kampanjo spodbuja študente k samostojnem razmišljanju in kritiki navidezne medijske nepristranskosti v zvezi s trenutno migrantsko krizo v Evropi. 

    

Deluje na principu razširjajoče se podatkovne baze besed in besednih zvez, ki v bralcu vzbudijo negativen čustven odziv. Iz teh provokativnih besed je nato izračunan istoimenski Fear Index, ki nam pove, kako intenzivno analizirani članek vzbuja strah in negativne odzive v ljudeh.

   


Strpnost med mladimi

 

Urad Vlade RS za komuniciranje je v letu 2016 sofinanciral 11 projektov , ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Izbrane nevladne organizacije so izvedle naslednje projekte:
Aktualno

Festival hiša strpnosti , ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana, bo potekal med 26. marcem in 1. aprilom 2017 v Mini teatru na Križevniški ulici v Ljubljani. 
Program festivala se dotika pomembnih tem, s katerimi želimo spodbuditi večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter spoštovanja do različnosti v družbi, ki je vse bolj prežeta z moralno krizo in krizo vrednot.

 

ZRC SAZU in Pedagoški inštitut Slovenije vabita vodstvene in strokovne delavce v vzgojno-izobraževalnih organizacijah na regijsko usposabljanje Le z drugimi smo , ki bo potekalo Žalcu, 13. in 14. aprila  in v Ljubljani, 24. in 25. aprila 2017 .