Skoči na vsebino »

Za strpno družbo

Spoštovanje univerzalnih človekovih pravic krepimo med drugim s spodbujanjem strpnosti. Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost, temveč aktiven odnos, ki spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih. Še posebej v luči aktualnega dogajanja je posebno pozornost treba posvetiti strpnosti do beguncev oz. migrantov.


    

Spodbujanje strpnosti

Strpnost v družbi lahko prispeva k reševanju raznovrstnih kriz in preprečevanju grozodejstev, tudi najhujših. Zato je nujen aktiven pristop k ustvarjanju strpnega ozračja v vsaki državi. 


O strpnosti z mladimi

Urad Vlade RS za komuniciranje v letu 2017 sofinancira 11 projektov , ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Izbrane nevladne organizacije izvajajo naslednje projekte:


Radijske oddaje Integracija in strpnost

 • oddaja Radia Slovenske gorice govori o družbenih, gospodarskih in političnih posledicah migracij


 • oddaja Koroškega radia o tem, kdo so migranti, ki k nam prihajajo, in postavljanju ograje na avstrijsko-slovenski meji


 • v oddaji Radia Celje sta Franci Zlatar in Matjaž Črešnovar spregovorila o strpnosti in sovraženem govoru


 • v oddaji Radia Gorenc Bakhatyar Aljaf spregovori o vzrokih in posledicah aktualnih migracij v svetu in Evropi, župan Borut Sajovic pa o integraciji priseljencev v občini Tržič


 • v oddaji Radia Kranj Nina Gregori pojasni postopke, ki čakajo prosilce za mednarodno zaščito v Sloveniji, ravnatelj Milan Rogelj pa o izkušnjah, ki jih ima kranjska osnovna šola z vključevanjem otrok priseljencev


 • v oddaji Radia Velenje Maja Ahac spregovori o ravnanju lokalne skupnosti z begunci, Mersad Dervišević pa o osebni izkušnji bega, integraciji in današnjem življenju v Velenju.


 • na radiu Štajerski val so preverili, kako na Drugi osnovni šoli Rogaška Slatina otroke priseljencev vključijo v šolski sistem, s kakšnimi težavami se pri tem spopadajo in kako jim zagotavljajo enakovredno obravnavo.


 • na Radiu Robin je tekel pogovor o procesu integracije 10 mladoletnikov brez spremstva, ki so nastanjeni v novogoriškem dijaškem domu 


 • z oddajo Radia Ptuj smo spoznavali program integracije, s katerim sodelavci Slovenske filantropije v Mariboru pomagajo osebam z mednarodno zaščito pri vključevanju v slovensko družbo


 • v oddaji Radia Sore spoznavamo različne aktivnosti, s katerimi si Zavod O prizadeva vzpostaviti dialog med prebivalci Škofje Loke in migranti, prosilci za azil ter begunci.


 • v oddaji Radia murski val je pogovor s prostovoljci, ki so opravili na desetine ur prostovoljne pomoči na skrajnem severovzhodu naše države, v sprejemnih in nastanitvenih centrih v Dolgi vasi, Petišovcih, Lendavi in Gornji Radgoni


 • v oddaji radia Aktual Kum je poudarek na učenju strpnosti: mladi se je lahko naučijo tudi tako, da se udeležijo katerega izmed številnih projektov, ki jih izvajajo različne nevladne organizacije in društva. Romana Beravs se je na to temo pogovarjala z Majo Drobne (MOVIT), Markom Pavlovičem (Mladinski center Zagorje ob Savi) in Katarino Nučič (Mladinski center Trbovlje).


 • V oddaji radia Triglav smo obiskali Krizni center Kresnička v Radovljici, ki je mladim fantom, beguncem brez spremstva, ponudil zatočišče in kratek nadomestek doma. Zdaj teh fantov ni več na Gorenjskem, kakšen pečat so pustili za seboj, kako je potekala komunikacija, kakšne zgodbe so prinesli s sabo pa v pogovoru z vodjo centra Ano Koren. • V oddaji Radia Univox Kočevje teče v prvem delu pogovor o Unicefovem projektu Body COOlturen. V drugem delu pa je državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic spregovoril o pripravah Slovenije na morebiten nov množičen prihod beguncev.


 • V oddaji Radia 94 & NTR Slovenija logaški župan spregovori o družinah, ki živijo v izpostavi azilnega doma: »Mislim, da imajo občutek, da so pri nas zaželeni, učitelji v šolah pa celo pravijo, da so ti učenci njihova dodana vrednost in zgled. S kakšno voljo se učijo!«. Sledi še pogovor s Tatjano Hvala iz Borea - regijskega stičišča nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije, z Dragano Kosić Petrović in Matjažem Tomšičem, ki se v Dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna vsakodnevno srečujeta z mladostniki brez spremstva staršev, ter pevcem Ruskom Richiejem, ki deli izkušnjo begunca. 


 • V oddaji radia Primorski val v pogovoru s predstavnico občine Čedad Gabriello Totolo predstavljamo izkušnjo sosednje Italije; sledi še pogovor z Zumro Ćolarić, pred leti skromno in nešolano priseljenko, danes mamo dveh vrhunskih evropskih glasbenikov, terapevtko in  prostovoljko.


Globalno učenje

Nevladne in humanitarne organizacije ter raziskovalne inštitucije na različne načine izobražujejo mlade o vsebinah multikulturnosti, človekovih pravic in strpnosti. V ta namen so pripravili gradiva in delavnice, ki jih lahko učitelji in šolski delavci samostojno uporabijo, če želijo z otroci obravnavati to tematiko, oziroma se dogovorijo s posamezno organizacijo za izvedbo delavnic na njihovi šoli.

  

Za dostop do gradiv in aktivnosti, ki jih organizacije nudijo, kliknite na ime posamezne organizacije:


Fear Index - algoritem za prepoznavanje sovražnega govora 

Skupina študentov 2. letnika Multimedije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s kampanjo spodbuja študente k samostojnem razmišljanju in kritiki navidezne medijske nepristranskosti v zvezi s trenutno migrantsko krizo v Evropi. 

    

Deluje na principu razširjajoče se podatkovne baze besed in besednih zvez, ki v bralcu vzbudijo negativen čustven odziv. Iz teh provokativnih besed je nato izračunan istoimenski Fear Index, ki nam pove, kako intenzivno analizirani članek vzbuja strah in negativne odzive v ljudeh.


Strpnost med mladimi

Urad Vlade RS za komuniciranje je v letu 2016 sofinanciral 11 projektov , ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Izbrane nevladne organizacije so izvedle naslednje projekte:


TV oddaje

Serija oddaj na TV Slovenija Zgodbe priseljencev  govori o zgodbah ljudi, ki prihajajo iz drugih svetov in postajajo del našega vsakdanjega življenja.


Aktualno

V okviru letošnjega festivala Igraj se z mano se bo predstavil tudi projekt Cel svet se rad igra , v okviru katerega se bodo predstavile različne skupine in posamezniki: OŠ Livada z nastopom Smrkci iščejo poletje, Pionirski dom s Pravljico okoli sveta, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana s hip hop plesnim nastopom, potekale bodo različne delavnice medkulturnega dialoga, na večernih nastopih pa se bodo predstavili glasbeniki in glasbenice iz celega sveta – tudi taki z begunsko izkušnjo. Festival bo potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani med 23. in 26. majem 2017, dopoldanski del od 9.00 do 13.00, večerni koncerti med 20.00 in 22.00.

 

Jordanski violinist Yarub Smarait na festivalu Igraj se z mano

Na koncertu v petek, 26. maja 2016, ob 20.uri bo na Kongresnem trgu v Ljubljani predstavil projekt RastAsia s svojega zadnjega albuma Ya Salam. Na koncertu bo nastopil tudi mlad slovenski trobentač in skladatelj Timotej Kotnik ter kvartet Igraj z nami.

 

V petek, 26. 5. 2017, bodo na osnovni šoli Tržič izvedli tematski dan. Rdeča nit dneva bo vezana na kulturo medsebojnih odnosov in sprejemanje drugačnosti, v okviru tega bodo UNICEF- ovi prostovoljci izvedli delavnice #PrisluhniSpoznajSpremeni  za 50 učencev 9-tih razredov.
Delavnice s pomočjo virtualne resničnosti udeležence nagovarjajo, da prisluhnejo otrokom na begu, spoznajo njihove zgodbe in spremenijo svet okoli sebe: postanejo bolj sočutni in razumevajoči do drugih.

 

Delavnice o sovražnem govoru, medijih in migracijah v Velenju

Mirovni inštitut  bo v ponedeljek, 29. maja 2017 v Srednješolskem centru Velenje izvedel dve delavnici o sovražnem govoru, medijih in migracijah.

 

SoDeloValnica na Naravoslovno tehniški fakulteti

Društvo Terra Vera organizira delavnice oblikovanja tekstilij , na katerih povezujejo mlade iz lokalnih okolij s prosilci za azil in begunci v ustvarjalne učne procese. Na delavnicah sodelujejo prebežniki iz Sirije, Irana in Kosova, vsi pa imajo predhodne izkušnje s krojaštvom, šivanjem in oblikovanjem tekstila. Delavnice vodijo mentorice z Naravoslovno tehniške fakultete: prof. Marija Jenko, prof. Elena Fajt in asist. Petja Zorec.

Delavnice potekajo vsak torek med 12. in 15. uro na Oddelku oblikovanja tekstilij.

 

Afganistan - slovenski pogledi 

Razstava odstira poglede na deželo Afganistan, na njegovo bogato kulturno zgodovino in zapuščino. Zgodbe več kot dvajsetih Slovenk in Slovencev, ki so potovali po Afganistanu že v zgodnjih 60-ih letih in vse do danes, so na razstavi predstavljene skozi fotografijo, spomine in predmete iz njihovih zasebnih zbirk.

Na begunsko krizo in na nujnost vračanja k humani prihodnosti nas opominjajo instalacija mag. Eve Petrič Brez meja in predmeti ter šotor zbrani v begunskem centru Idomeni na grško – makedonski meji spomladi leta 2016, instalacija Spevi neobstoja avtorice mag. Hanne Preuss ter umetniški projekt Begunec_begunka sem Vesne Bukovec in Widad Tamimi.

Osrednja razstava Slovenskega etnografskega muzeja bo na ogled od 25. maja 2017 do 30. marca 2018

Ekološko kulturno društvo za boljši svet bo maja in junija 2017 v osnovnih šolah izvajalo gledališke predstave in delavnice , s katerimi želi sooblikovati in promovirati odprto družbo, ki bo sposobna socialne solidarnosti, medsebojne strpnosti in medkulturnega dialoga. Aktivnosti so del projekta »Kar boli svet, boli tudi mene!« .

  
ZRC SAZU in Pedagoški inštitut Slovenije vabita vodstvene in strokovne delavce v vzgojno-izobraževalnih organizacijah na regijsko usposabljanje Le z drugimi smo , ki bo 26. in 27. junija 2017 potekalo  v Kopru .