Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Za strpno družbo

Spoštovanje univerzalnih človekovih pravic krepimo med drugim s spodbujanjem strpnosti. Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost, temveč aktiven odnos, ki spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih. Še posebej v luči aktualnega dogajanja je posebno pozornost treba posvetiti strpnosti do beguncev oz. migrantov.


    

Spodbujanje strpnosti

Strpnost v družbi lahko prispeva k reševanju raznovrstnih kriz in preprečevanju grozodejstev, tudi najhujših. Zato je nujen aktiven pristop k ustvarjanju strpnega ozračja v vsaki državi. 


O strpnosti z mladimi

Urad Vlade RS za komuniciranje v letu 2017 sofinancira 11 projektov , ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Izbrane nevladne organizacije izvajajo naslednje projekte:


Radijske oddaje Integracija in strpnost

 • oddaja Radia Slovenske gorice govori o družbenih, gospodarskih in političnih posledicah migracij


 • oddaja Koroškega radia o tem, kdo so migranti, ki k nam prihajajo, in postavljanju ograje na avstrijsko-slovenski meji


 • v oddaji Radia Celje sta Franci Zlatar in Matjaž Črešnovar spregovorila o strpnosti in sovraženem govoru


 • v oddaji Radia Gorenc Bakhatyar Aljaf spregovori o vzrokih in posledicah aktualnih migracij v svetu in Evropi, župan Borut Sajovic pa o integraciji priseljencev v občini Tržič


 • v oddaji Radia Kranj Nina Gregori pojasni postopke, ki čakajo prosilce za mednarodno zaščito v Sloveniji, ravnatelj Milan Rogelj pa o izkušnjah, ki jih ima kranjska osnovna šola z vključevanjem otrok priseljencev


 • v oddaji Radia Velenje Maja Ahac spregovori o ravnanju lokalne skupnosti z begunci, Mersad Dervišević pa o osebni izkušnji bega, integraciji in današnjem življenju v Velenju.


 • na radiu Štajerski val so preverili, kako na Drugi osnovni šoli Rogaška Slatina otroke priseljencev vključijo v šolski sistem, s kakšnimi težavami se pri tem spopadajo in kako jim zagotavljajo enakovredno obravnavo.


 • na Radiu Robin je tekel pogovor o procesu integracije 10 mladoletnikov brez spremstva, ki so nastanjeni v novogoriškem dijaškem domu 


 • z oddajo Radia Ptuj smo spoznavali program integracije, s katerim sodelavci Slovenske filantropije v Mariboru pomagajo osebam z mednarodno zaščito pri vključevanju v slovensko družbo


 • v oddaji Radia Sore spoznavamo različne aktivnosti, s katerimi si Zavod O prizadeva vzpostaviti dialog med prebivalci Škofje Loke in migranti, prosilci za azil ter begunci.


 • v oddaji Radia murski val je pogovor s prostovoljci, ki so opravili na desetine ur prostovoljne pomoči na skrajnem severovzhodu naše države, v sprejemnih in nastanitvenih centrih v Dolgi vasi, Petišovcih, Lendavi in Gornji Radgoni


 • v oddaji radia Aktual Kum je poudarek na učenju strpnosti: mladi se je lahko naučijo tudi tako, da se udeležijo katerega izmed številnih projektov, ki jih izvajajo različne nevladne organizacije in društva. Romana Beravs se je na to temo pogovarjala z Majo Drobne (MOVIT), Markom Pavlovičem (Mladinski center Zagorje ob Savi) in Katarino Nučič (Mladinski center Trbovlje).


 • V oddaji radia Triglav smo obiskali Krizni center Kresnička v Radovljici, ki je mladim fantom, beguncem brez spremstva, ponudil zatočišče in kratek nadomestek doma. Zdaj teh fantov ni več na Gorenjskem, kakšen pečat so pustili za seboj, kako je potekala komunikacija, kakšne zgodbe so prinesli s sabo pa v pogovoru z vodjo centra Ano Koren. • V oddaji Radia Univox Kočevje teče v prvem delu pogovor o Unicefovem projektu Body COOlturen. V drugem delu pa je državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic spregovoril o pripravah Slovenije na morebiten nov množičen prihod beguncev.


 • V oddaji Radia 94 & NTR Slovenija logaški župan spregovori o družinah, ki živijo v izpostavi azilnega doma: »Mislim, da imajo občutek, da so pri nas zaželeni, učitelji v šolah pa celo pravijo, da so ti učenci njihova dodana vrednost in zgled. S kakšno voljo se učijo!«. Sledi še pogovor s Tatjano Hvala iz Borea - regijskega stičišča nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije, z Dragano Kosić Petrović in Matjažem Tomšičem, ki se v Dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna vsakodnevno srečujeta z mladostniki brez spremstva staršev, ter pevcem Ruskom Richiejem, ki deli izkušnjo begunca. 


 • V oddaji radia Primorski val v pogovoru s predstavnico občine Čedad Gabriello Totolo predstavljamo izkušnjo sosednje Italije; sledi še pogovor z Zumro Ćolarić, pred leti skromno in nešolano priseljenko, danes mamo dveh vrhunskih evropskih glasbenikov, terapevtko in  prostovoljko.


Globalno učenje

Nevladne in humanitarne organizacije ter raziskovalne inštitucije na različne načine izobražujejo mlade o vsebinah multikulturnosti, človekovih pravic in strpnosti. V ta namen so pripravili gradiva in delavnice, ki jih lahko učitelji in šolski delavci samostojno uporabijo, če želijo z otroci obravnavati to tematiko, oziroma se dogovorijo s posamezno organizacijo za izvedbo delavnic na njihovi šoli.

  

Za dostop do gradiv in aktivnosti, ki jih organizacije nudijo, kliknite na ime posamezne organizacije:


Fear Index - algoritem za prepoznavanje sovražnega govora 

Skupina študentov 2. letnika Multimedije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s kampanjo spodbuja študente k samostojnem razmišljanju in kritiki navidezne medijske nepristranskosti v zvezi s trenutno migrantsko krizo v Evropi. 

    

Deluje na principu razširjajoče se podatkovne baze besed in besednih zvez, ki v bralcu vzbudijo negativen čustven odziv. Iz teh provokativnih besed je nato izračunan istoimenski Fear Index, ki nam pove, kako intenzivno analizirani članek vzbuja strah in negativne odzive v ljudeh.


Strpnost med mladimi

Urad Vlade RS za komuniciranje je v letu 2016 sofinanciral 11 projektov , ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Izbrane nevladne organizacije so izvedle naslednje projekte:Film Strah v srednjih šolah

V slovenskih srednjih šolah letošnje leto potekajo projekcije kratkega igranega filma Strah . Film, ki ga je režiral Dejan Babosek, je prepoznan kot učinkovito preventivo orodje za ozaveščanje proti rasizmu, fašizmu in ksenofobiji ter preprečevanje radikalizacije mladostnikov (napovednik filma ).  

 

Vsaki projekciji filma sledi pogovor o temah, ki jih odpira zgodba naslovnega junaka. Pogovora se poleg režiserja udeležijo poznavalci obravnavane tematike in posamezniki, ki so mladim vzor. Namen pogovora je pri mladostnikih okrepiti zavedanje, da lahko nekaj spremenijo in jih spodbuditi k prevzemanju aktivne vloge proti nestrpnosti, rasizmu, ksenofobiji.

 

 


Aktualno

Le z drugimi smo 

Dvodnevno regijsko usposabljanje za vodstvene in strokovne delavce v vzgojno-izobraževalnih organizacijah bo potekalo 16. in 17. februarja 2018 v Piranu

 

Afganistan - slovenski pogledi 

Razstava odstira poglede na deželo Afganistan, na njegovo bogato kulturno zgodovino in zapuščino. Zgodbe več kot dvajsetih Slovenk in Slovencev, ki so potovali po Afganistanu že v zgodnjih 60-ih letih in vse do danes, so na razstavi predstavljene skozi fotografijo, spomine in predmete iz njihovih zasebnih zbirk.

Na begunsko krizo in na nujnost vračanja k humani prihodnosti nas opominjajo instalacija mag. Eve Petrič Brez meja in predmeti ter šotor zbrani v begunskem centru Idomeni na grško – makedonski meji spomladi leta 2016, instalacija Spevi neobstoja avtorice mag. Hanne Preuss ter umetniški projekt Begunec_begunka sem Vesne Bukovec in Widad Tamimi.

Osrednja razstava Slovenskega etnografskega muzeja bo na ogled od 25. maja 2017 do 30. marca 2018


TV oddaje

Serija oddaj na TV Slovenija Zgodbe priseljencev  govori o zgodbah ljudi, ki prihajajo iz drugih svetov in postajajo del našega vsakdanjega življenja.