Skoči na vsebino »

Visoki predstavnik Združenih narodov za begunce (UNHCR)

Visoki predstavnik Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Sloveniji skrbi za zaščito beguncev in ozaveščanje o pomenu mirnega sobivanja ljudi. Nudijo naslednje delavnice, katerih vsebino in trajanje prilagodi željam učiteljev in potrebam učence:

     

Koga spakiram v kufer?

Z otroci se pogovarjamo o beguncih. Kdo sploh je begunec in ali poznajo koga, ki je prišel v Slovenijo iz druge države? Ali so begunski otroci kako drugačni od njih? Narišejo slikico o temu, kako si predstavljajo domovino begunskih otrok. Primerjamo s fotografijami s terena. Skupaj spakiramo v kovček tiste najnujnejše potrebščine, ki bi jih vzeli s seboj, če bi morali na hitro zapustiti svoj dom. Pokažemo, da so begunski otroci prav tako otroci, da je lahko vsak primoran na hitro zapustiti dom, ugotovimo, da je ključno mirno sobivanje.

Ciljna skupina: učenci OŠ, 3. do 5. razred

Trajanje: 1-2 šolski uri

    

Dobrodošel doma

Z učenci si ogledamo kratke filme o begunskih otrocih. Pogovarjamo se, ali so begunski otroci drugačni? Kaj jih zanima o otrocih iz drugih držav in kaj bi jim želeli povedali oni o Sloveniji. Ali imajo kakšnega prijatelja iz tujine? Kdo od sorodnikov živi izven Slovenije? Skupaj spakiramo v kovček tiste najnujnejše potrebščine, ki bi jih vzeli s seboj, če bi morali na hitro zapustiti svoj dom. V skupinah pripravimo risbo z načrtom, kako zbežati od doma, če izbruhne nasilje. Pokažemo, da je lahko vsak primoran na hitro zapustiti dom, ugotovimo, da je ključno mirno sobivanje.

Ciljna skupina: učenci OŠ, 6. in 7. razredi

Trajanje: 1-2 šolski uri

   

Begunci kot priložnost ali breme?

Učencem predstavimo ozadje begunske problematike na splošno in v današnjem času. Opozorimo, da so begunci po celotnem svetu in številni. Pogovarjamo se o beguncih v Sloveniji in tistih, ki prečkajo. Oblikujemo dve skupini (ZA in PROTI) ter soočimo argumente v prid in proti sprejemu beguncev v Sloveniji. Pokažemo, da se za vsak »proti«, najde »za«. Na koncu naredimo povzetek in potegnemo zaključke, s poudarkom na mirnem sobivanju.

Ciljna skupina: učenci OŠ, 8. in 9. razred in srednješolci (bolj kompleksne teme in standardiziran format srednješolskih debat)

Trajanje: 1-2 šolski uri


Zgodbe, ki jih pišejo begunci

O svojih izkušnjah je spregovorila družina iz Sirije, ki je trenutno nastanjena v Sloveniji .

Več zgodb beguncev , ki so trenutno nastanjeni v Srednji Evropi.

  

Dodatne informacije: majcenping@unhcrpong.org