Skoči na vsebino »

državni sekretar

Igor Mally

Mag. Igor Mally je dolgoletni strokovnjak s področja evropskih zadev. Od aprila 2013 je bil glavni svetovalec predsednika vlade za zadeve Evropske unije (t.i. šerpa) in v tej vlogi aktivno sodeloval pri obravnavi ključnih dosjejev EU na ravni Evropskega sveta.

 

Leta 2000 je diplomiral, leta 2005 pa magistriral na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pri čemer je tako v diplomskem kot magistrskem delu preučeval evropske integracijske procese. Področju evropskih zadev je posvetil celotno dosedanjo kariero.

 

Od leta 2000 je bil zaposlen v Službi Vlade Republike Slovenije za evropske zadeve, kjer je bil sprva vključen v pogajanja o pristopu Republike Slovenije v Evropsko unijo, nato pa deloval kot svetovalec za področje kohezijske politike in institucionalnih zadev Evropske unije.

 

Od leta 2006 je kot vodja kabineta državnega sekretarja za evropske zadeve aktivno sodeloval v pripravah in pri izvedbi predsedovanja Slovenije Svetu EU. V tem času je bil tudi svetovalec predstavnika predsedstva Sveta EU v Evropskem parlamentu.

 

Od konca leta 2008 je v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropske zadeve med drugim deloval kot slovenski koordinator za pogajanja o večletnem finančnem okviru EU 2014–2020, s čimer se je aktivno ukvarjal že v pogajanjih za finančno perspektivo 2007–2013.

 

Leta 2012 se je zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je bil poleg pogajanj o večletnem finančnem okviru EU zadolžen tudi za koordinacijo drugih strateških dosjejev EU v obravnavi Evropskega sveta.