Skoči na vsebino »

Napovednik

Bilateralna srečanja predsednika Vlade RS Marjana Šarca ob robu Svetovnega ekonomskega foruma

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo v dneh od 23. do 25. januarja 2019 na povabilo prof. Klausa Schwaba, ustanovitelja in izvršnega predsednika Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), udeležil 49. letnega srečanja Svetovnega ekonomskega foruma v Davosu.

   

Poleg treh panelov, kjer bodo govorili o izzivih, ki jih prinaša globalizacija 4.0, o prihodnosti Evrope in o letu 2019 kot odločilnem letu za Evropo ter o ustvarjanju močnih partnerstev za rast in mir na Zahodnem Balkanu (podrobnosti spodaj), so predvidena tudi bilateralna srečanja predsednika vlade:

   

Četrtek, 24. 1. 2019 

-      Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem. 

-      Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. 

-      Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo srečal z glavnim izvršnim direktorjem skupine Novartis Vasantom Narasimhanom. 

-      Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom vlade Črne gore Duškom Markovićem.

   

Petek, 25. 1. 2019 

-      Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem. 

-      Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se bo srečal s predsednikom Vlade Makedonije Zoranom Zaevom.

   

PROGRAM ZA MEDIJE 

   

Četrtek, 24. 1. 2019 

16.30 – izjava za medije (media center) 

Petek, 25. 1. 2019

10.30 – izjava za medije (kongresni center)

   

PODROBNOSTI O PANELIH 

- Leaders Lunch: The World in the Age of Globalization 4.0

Četrtek, 24. 1. 2019 

Panel bo namenjen razpravi o izzivih, ki jih prinaša globalizacija. Ker je gospodarska rast začela kazati znake upočasnjevanja, naraščajoče ekonomske in geopolitične konkurence ter vse večjih tehnoloških in ekoloških motenj, svet potrebuje skupne ukrepe za ohranjanje gospodarske rasti ter prenovljen okvir za globalno sodelovanje. Razprava bo iskala odgovore na vprašanja, kakšne voditelje in kakšne vodstvene pristope potrebuje svet, da izkoristimo priložnosti ter ublažimo tveganja v času globalizacije 4.0. Panel – delovno kosilo voditeljev držav, visokih predstavnikov mednarodnih organizacij, podjetij, civilne družbe, svetovnih medijev, akademikov itd. – bo vodil predsednik WEF Břrge Brende, z nagovorom pa ga bosta otvorila ustanovitelj in predsednik izvršnega odbora WEF Klaus Schwab ter generalni sekretar OZN  Antonio Guterres.

Panel je zaprte narave.

  

- Tipping Point or Turning Point for Europe?

Četrtek, 24. 1. 2019

V okviru debate, ki jo bosta vodila španski primer Pedro Sanchez in predsednik WEF Břrge Brende, bodo voditelji držav razpravljali o prihodnosti Evrope in o letu 2019 kot odločilnem letu za Evropo. V času, ko obstajajo negotovosti glede brexita, ravni državnega dolga evroobmočja in stalnih napetosti glede upravljanja migracij, je treba temeljne strukture EU še okrepiti, da bi zgradili večjo odpornost za obvladovanje prihodnjih pretresov. Ključno vprašanje, ki ga bo naslovila razprava, bo, kako se lahko Evropa združi, da pokaže solidarnost in močno vodstvo v svetu vedno bolj konkurenčnega ter večpredstavnega sveta.

Panel je zaprte narave.

  

- Creating Strong Partnerships for Growth and Peace in the Western Balkans

Petek, 25. 1. 2019

Panel bo namenjen razpravi o Zahodnem Balkanu, varnosti in napredku posameznih držav v tem delu Evrope. V času, ko se Evropa sooča s političnimi, gospodarskimi in družbenimi izzivi, se mora Zahodni Balkan spremeniti v cenjenega ter stabilnega partnerja Evropske unije. Eden od načinov za doseganje stabilnosti v regiji je pospešitev gospodarskega razvoja z oživitvijo podjetniške dejavnosti, privabljanjem tujih naložb in močnim čezmejnim povezovanjem podjetij. Panel bosta moderirala predsednik WEF Břrge Brende in Martina Larkin, vodja regionalnih strategij za Evropo in Evrazijo pri WEF. 

Panel je zaprte narave.

   

Svetovni ekonomski forum, ki se uvršča med vodilne in najvplivnejše konference na svetu, bo v letu 2019 potekal pod naslovom Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture v času četrte industrijske revolucije ("Globalisation 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution"). Z osnovno vsebino foruma se želijo organizatorji usmeriti na strateške posledice globalizacije 4.0 in njenega prihodnjega vpliva na globalno sodelovanje ter na četrto industrijsko revolucijo. Foruma naj bi se udeležilo približno 3.000 udeležencev iz več kot 100 držav, organiziranih bo več kot 400 panelov. V okviru 49. letnega srečanja WEF bo tako potekal globalni dialog na področjih geopolitike in multikonceptualnega sveta, prihodnosti gospodarstva, industrijskih sistemov, kibernetske varnosti, človeškega kapitala in institucionalnih reform.

  

Dodatne informacije za medije:

Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: nika.vrhovnik@gov.si; mob. tel. +386 51 610 555)