Skoči na vsebino »

Napovednik

Delovni posvet premierja dr. Cerarja o prihodnosti EU s priznanimi domačimi poznavalci Unije

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar bo v petek, 26. avgusta 2016, ob 9. uri organiziral delovni posvet o prihodnosti EU in Slovenije v njej. Po nizu resnih izzivov, s katerimi se v zadnjih letih sooča EU, je namreč nastopil čas za nujen razmislek o prihodnosti Unije tudi s slovenske perspektive. Vendar, kot je prepričan slovenski premier dr. Cerar, so nedavni dogodki lahko tudi priložnost za vzpostavitev boljše in učinkovitejše Evropske unije.

 

Pred evropsko družbo so tako številne razprave in izmenjave stališč, da bi našli oziroma se dogovorili o najustreznejših odgovorih na sodobne izzive EU. Premier dr. Cerar bo sicer posvet o prihodnosti EU nadaljeval tudi v okviru številnih drugih forumov. Že v soboto se bo udeležil delovnega posveta, ki ga glede izmenjave stališč o prihodnosti EU na gradu Meseberg v Berlinu organizira nemška zvezna kanclerka Angela Merkel. V ponedeljek bo nadaljeval pot na Nizozemsko ter v Luksemburg, kjer se bo sestal s premierjem Markom Ruttejem oziroma Xavierjem  Bettelom. Premier bo sicer z voditelji 27 držav članic – tokrat brez predstavnika Združenega kraljestva – to pomembno razpravo nadaljeval na neformalnem vrhu 16. septembra 2016 v Bratislavi.

 

Pred tem pa se želi premier posvetovati z nekaterimi priznanimi domačimi poznavalci EU, znanosti in gospodarstva. Posveta se bodo predvidoma udeležili: dr. Violeta Bulc, evropska komisarka; dr. Janez Potočnik, bivši evropski komisar;  akad. Tadej Bajd, predsednik SAZU; dr. Mojmir Mrak, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani; dr. Matej Accetto, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani; dr. Emil Erjavec, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani; dr. Janja Hojnik, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru; dr. Matjaž Nahtigal, Fakulteta za management Univerze na Primorskem; dr. Sabina Lange, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Evropski institut za javno upravo (EIPA); dr. Jadran Lenarčič, Institut Jožef Stefan in dr. Peter Kraljič, McKinsey & Company.

 

Lokacija: Vladna palača, Gregorčičeva 20 (soba 72), Ljubljana

Fototermin na začetku posveta, po koncu sledi pisno sporočilo za javnost.