Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Napovednik

Predsednik vlade se bo udeležil neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se bo v četrtek, 9. maja 2019, v romunskem Sibiuu udeležil neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU. Vrh pred evropskimi volitvami predstavlja zaključek procesa refleksije o prihodnosti EU, začetega v Bratislavi septembra 2016. Voditeljice in voditelji bodo predvidoma razpravljali o novi strateški agendi Evropske unije 2019–2024. 

Evropski voditelji so takoj po razglasitvi izida britanskega referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz EU junija 2016 začeli intenzivno razpravo o prihodnosti Evropske unije. Vrsta bilateralnih srečanj in intenzivnih pogovorov je septembra 2016 privedla do vrha v Bratislavi, kjer je razprava o prihodnosti EU s sprejetjem deklaracije in načrta nadaljnjih ukrepov dobila konkreten vsebinski okvir. Sledili sta objava bele knjige in možnih smeri prihodnjega razvoja EU s strani Evropske komisije ter Rimska izjava voditeljev EU iz marca 2017. 

To dogajanje je vse od jeseni leta 2017 s pripravo predlogov ustreznih zakonodajnih pobud odločilno zaznamovala tudi Evropska komisija. Politično vodenje procesa pa je steklo v okviru agende voditeljev, kjer so šefi držav in vlad pod vodstvom predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska v zadnjem letu in pol neformalno usklajevali vsebinske prioritete delovanja EU ter časovnico uresničevanja dogovorjenih ukrepov. 

Na neformalnem vrhu 9. maja v Sibiuu bo proces razprave o prihodnosti EU dosegel svoj vrhunec. Evropski voditelji bodo namreč tik pred letošnjimi evropskimi volitvami ocenili aktualne razmere v Uniji in se dogovorili o ključnih usmeritvah razvoja EU v času naslednjega zakonodajnega cikla. Pričakovati je, da bo razprava voditeljev osredotočena na konkretna področja, ki ostajajo v ospredju skrbi državljanov EU in kjer države članice vsaka zase ne morejo dosegati zadovoljivih rešitev. 

Cilja neformalnega vrha v Sibiuu sta tako odprta razprava in dogovor o ključnih političnih usmeritvah ter potrebnih ukrepih na ravni EU v obdobju 2019–2024. Formalno bo dogovorjeni načrt v obliki posebnega dokumenta z naslovom Strateška agenda nato predvidoma sprejet po evropskih volitvah na zasedanju Evropskega sveta 20. in 21. junija 2019.

Slovenija bo v razpravah o prihodnosti Unije delovala v smeri krepitve zaupanja v institucije EU in spoštovanja načel subsidiarnosti ter sorazmernosti. Osnovni vsebinski okvir Slovenije v razpravah o prihodnosti EU predstavlja Deklaracija o delovanju Slovenije v EU, ki jo je marca letos sprejel Državni zbor RS. Ta kot naše temeljne cilje izpostavlja: varnejšo Evropo in Slovenijo, uspešno gospodarstvo; okrepljeno socialno razsežnost EU ter krepitev vloge Unije v svetu.


ČASOVNICA ZA MEDIJE

11.45–12.30 – Zbiranje vodij delegacij držav udeleženk neformalnega vrha EU pred mestno hišo
Fototermin

Lokacija: pred mestno hišo

12.30 – Začetek neformalnega vrha predsednikov držav in vlad EU v mestni hiši
Srečanje in rokovanje vodij delegacij držav udeleženk neformalnega vrha EU s predsednikom Evropskega parlamenta gospodom Antoniom Tajanijem (preddverje mestne hiše)

13.00 – Skupinsko slikanje vodij delegacij držav udeleženk neformalnega vrha EU 
Fototermin
Lokacija: Piaţa Mare, Veliki trg mesta Sibiu (pred mestno hišo)

13.15–15.15 – Delovno kosilo 
Lokacija: Brukenthalov narodni muzej

15.30–18.00 – Nadaljevanje neformalnega vrha EU
Fototermin za uradnega fotografa na začetku
Lokacija: mestna hiša

Okrog 18.00 – Izjava predsednika vlade za medije
Lokacija: medijski center ali Veliki trg (pred mestno hišo)


Dodatne informacije: 
Nika Vrhovnik, svetovalka predsednika vlade za odnose z javnostmi (nika.vrhovnik@gov.si; +386 51 610 555).