Skoči na vsebino »

Napovednik

Premier dr. Cerar na vrh držav EU z državami Zahodnega Balkana v Sofiji

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se bo v četrtek, 17. maja 2018, v Sofiji udeležil vrha držav Evropske unije z državami Zahodnega Balkana. Voditelji bodo na zasedanju razpravljali o evropski perspektivi regije, konkretnih pobudah za povečanje povezljivosti med državami EU in regijo ter vprašanjem skupnih varnostnih izzivov.

Premier dr. Cerar bo na zasedanju v imenu Slovenije izrazil podporo regiji pri njenem približevanju Evropski uniji, ta mora biti dosegljiva vsem državam, ki so pripravljene izvesti potrebne reforme in ki izpolnjujejo vse potrebne kriterije. Pri tem je po oceni Slovenije ključno spoštovanje vladavine prava.

Premier bo pozdravil predlagane ukrepe v okviru Akcijskega načrta za izboljšanje povezljivosti, ki vključujejo socialne in ekonomske ukrepe, projekte za krepitev regionalne povezljivosti, ukrepe na področju digitalizacije in na področju mobilnosti, še posebej med mladimi. Voditelji bodo delovno kosilo namenili skupnim varnostnim izzivom, pri tem se ne bodo mogli izogniti tudi aktualnemu naraščanju nelegalnih migracij. Slovenski premier bo izpostavil pomen poglobljenega sodelovanja in solidarnosti med državami.

Večer pred vrhom se bodo voditelji držav EU sestali na neformalni večerji, na kateri bodo v okviru t.i. agende voditeljev razpravljali o digitalni Evropi, raziskavah in inovacijah.

Medijski program obiska

Sreda, 16. maj 2018

ob 19.30 uri
Delovna večerja voditeljev EU
Lokacija: John Atanassov Centre, Sofia Tech Park, Sofija
Fototermin.

Četrtek, 17. maj 2018

ob cca. 9.45 uri
Prihod predsednika vlade na zasedanje
Lokacija: National Palace of Culture, Sofija
Izjava predsednika vlade za medije ob prihodu (»doorstep«).

ob 10. uri
Prvo plenarno zasedanje

ob 11.45 uri
Drugo plenarno zasedanje

ob 13. uri
Skupinsko fotografiranje voditeljev

ob 13.15 uri
Delovno kosilo voditeljev

ob cca. 14.30 uri
Izjava predsednika vlade za medije.

Informacije za slovenske medije:
Rok Hodej, svetovalec predsednika vlade za odnose z javnostmi (mob. tel.: +386 41 302 665, e-naslov: rok.hodej@gov.si)