Skoči na vsebino »

Novice

 • Premier Cerar je v okviru MOS odprl električno polnilnico. Foto: STA

  08.09.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar je danes otvoril 48. Mednarodni obrtni sejem v Celju, kjer je izpostavil spodbudne gospodarske napovedi, zaradi katerih verjame, da bo v prihodnje prišlo do nadaljnjega izboljšanja razmer na trgu dela. Kot je dejal premier, bi nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela vodilo k povečanju zasebnih naložb ter domače zasebne porabe. Obenem pa je opozoril, da pozitivni trendi ne smejo uspavati ali nerazumno povečati naših apetitov.

  več

 • Novinarska konferenca predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta. Foto: STA

  Premier Cerar na Strateškem forumu Bled

  31.08.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar, ki se udeležuje Strateškega foruma Bled, se je ob robu foruma srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom (več ) in srbskim premierom Aleksandrom Vučićem (več ). S sogovornikoma je večji del pogovorov namenil reševanju migrantske krize, s Tuskom pa sta se pogovarjala tudi o arbitražnem sporazumu. Ta je izrazil obžalovanje, da se je Hrvaška odločila za prekinitev arbitraže, a hkrati tudi upanje, da proces še ni mrtev.

   

  10. Strateški forum Bled o novih partnerstvih 

 • Srečanje vlade in NVO o begunski problematiki. Foto: STA

  Premier Cerar z nevladnimi in humanitarnimi organizacijami o begunski problematiki

  28.08.2015 -

  Vlada je na današnji seji imenovala usklajevalno skupino za reševanje begunske problematike je po sestanku z NVO in humanitarnimi organizacijami povedal premier Cerar. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena na prihod večjega števila migrantov, pri reševanju begunske problematike pa bo upoštevala načeli humanitarnosti in solidarnosti, kot tudi integracijske zmožnosti države in element varnosti. Na sestanku s predstavniki NVO in humanitarnih organizacij so po  besedah Cerarja ugotovili, da razmišljajo v isto smer in želijo sodelovati, zato je vlada v omenjeno skupino povabila predstavnike teh organizacij.

 • Konferenca o Zahodnem Balkanu. Foto: Andy Wenzel, BKA

  27.08.2015 -

  Premier Cerar se je na Dunaju udeležil Konference o Z Balkanu, ki jo letos organizira Avstrija. Po besedah Cerarja je konferenca še ena od priložnosti za dialog med predstavniki mednarodne skupnosti, kjer Slovenija že ves čas poudarja veliko vlogo stalne komunikacije EU z regijo ter aktivnosti, s katerimi se lahko regija konkretneje približa EU. Slednje je tudi v skladu s politiko, ki jo Slovenija ves čas vodi v okviru EU in širše. Cerar je pri tem ostale voditelje pozval k skrbi, da pretekle odločitve politike ne bi več ovirale perspektive oziroma prihodnosti mladih v regiji. Konferenca je sicer potekala v znamenju begunske krize.

  več

 • Premier Cerar in kmetijski minister Židan na mednarodnem sejmu AGRA. Foto: STA

  26.08.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je danes udeležil 53. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Ob tej priložnosti je nagovoril udeležence podelitve priznanj Zadružne zveze Slovenije ter si ogledal razstavni program. Po besedah premiera je zadružništvo pomembno predvsem iz razloga, ker s povezovanjem dobičkonosnosti in solidarnosti ustvarja socialni kapital in prispeva h gospodarski raznovrstnosti. Ob Dnevu slovenskih zadružnikov je vsem zadružnicam in zadružnikom, ki so danes prejeli priznanja, čestital za požrtvovalno in uspešno delo.

  več

 • Izjava predsednika vlade Mira Cerarja po seji vlade. Foto: STA

  13.08.2015 -

  »Vlada je danes po tehtnem premisleku sprejela odločitev, da po nedavnem odstopu gospoda Ronnya Abrahama za imenovanje arbitra v skladu z Arbitražnim sporazumom pooblasti predsednika Arbitražnega sodišča«, je v izjavi po današnji seji vlade povedal premier Miro Cerar. Dodal je, da je bila sprejeta odločitev, ki bo sodišču in končni razsodbi v največji meri zagotovila kredibilnost. S tem Slovenija sporoča tribunalu, da zaupa presoji predsednika sodišča in celotnega tribunala, da bodo izpolnili naloge, ki so določene v Arbitražnem sporazumu.

  več

 • Predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

  31.07.2015 -

  Premier Miro Cerar je danes prejel pismo predsednika hrvaške vlade Zorana Milanovića, v katerem ga je hrvaški premier obvestil o najnovejših dejanjih hrvaške vlade in sabora v zvezi z Arbitražnim sporazumom. Slovenski premier je nato v svojem pismu hrvaškemu kolegu, sporočil, da so ta hrvaška dejanja »obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z Arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage.« Ob tem je poudaril, da »slovenska vlada v celoti zavrača argumente, s katerimi Hrvaška utemeljuje ta dejanja. Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama.«

  več

 • Predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

  Premier Cerar ponovil pričakovanje o nadaljevanju arbitražnega postopka

  29.07.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar glede arbitražnega postopka ponavlja stališče, da lahko Arbitražno sodišče nemoteno deluje naprej, po tem ko je Slovenija v skladu s predvidenimi postopki in pozivom sodišča imenovala novega arbitra in tako odpravila vse ovire za nadaljevanje arbitraže. Ob tem je slovenski premier prepričan, da bo Arbitražno sodišče v skladu z Arbitražnim sporazumom še naprej delovalo neodvisno in nepristransko ter bo sprejelo tudi dokončno odločitev. Premier Cerar tako kot doslej od politike v Sloveniji in na Hrvaškem tudi v prihodnje pričakuje strpnost ter zadržanost, da ne bi vznemirjali javnosti v obeh državah.

 • Izjava premiera Cerarja po seji vlade. Foto: STA

  Vlada imenovala Ronnyja Abrahama za novega slovenskega arbitra

  28.07.2015 -

  Vlada je na današnji seji za novega slovenskega arbitra imenovala Ronnyja Abrahama, predsednika meddržavnega sodišča v Haagu. Kot je po seji vlade poudaril predsednik vlade Miro Cerar, je slovenska vlada s tem izpolnila svojo zavezo in odstranila vse ovire, tako da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej. Premier Cerar je izrazil tudi pričakovanje, da bo sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, da bo opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

 • Srečanje slovenskega in ruskega predsednika vlade. Foto: STA

  27.07.2015 -

  Po udeležbi na včerajšnji spominski slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču, ki je imela sporočilo miru, se je danes v Ljubljani nadaljeval obisk ruske delegacije z delovnim srečanjem predsednika vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva in gostitelja obiska predsednika vlade Republike Slovenije Mira Cerarja. Predsednika vlad Slovenije in Rusije sta potrdila zelo dobre in prijateljske odnose med državama ter pogovore namenila predlogom krepitve gospodarskega sodelovanja. Izmenjala sta tudi stališča do najbolj aktualnih mednarodnih dogodkov v naši soseščini kot po svetu.

  več


Časovno obdobje

Potrdi