Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Govor predsednika vlade dr. Mira Cerarja na konferenci PODIM 2018

Spoštovani organizatorji in udeleženci konference PODIM! 


V veliko veselje mi je, da sem letos ponovno z vami. Kot veste, sem se lanskega PODIM-a udeležil tudi zato, da izrazim svojo osebno podporo in podporo moje vlade številnimi inovacijskimi, razvojnimi in poslovnim dosežkom slovenskih start-upov, ki našo državo postavljajo na zemljevid uveljavljenih evropskih in svetovnih start-up vozlišč. Ker pa v življenju veliko več kot besede štejejo dejanja, sem pred letom dni prišel na PODIM tudi zato, da s predstavniki slovenske start-up skupnosti pregledam vse ključne upravne, davčne, poslovne in administrativne ovire, s katerimi se v Sloveniji soočajo inovativna zagonska podjetja, in da jih nato v sodelovanju z resornimi ministrstvi skušamo odpraviti.


Pri našem delu nas je vodil preprost in pomemben cilj: start-upom zagotoviti bolj spodbudno okolje za njihov zagon in poslovanje v Republiki Sloveniji. Zadovoljen in ponosen sem, da je eno leto konstruktivnega dialoga in sodelovanja med slovenskim start-up ekosistemom in posebno medresorsko delovno skupino obrodilo tudi konkretne rezultate! Skupaj smo pripravili Akcijski načrt "Slovenija - dežela inovativnih startup podjetij", ki ga je vlada sprejela marca letos. V njem je predstavljenih 17 ovir in rešitve za njihovo odpravo, opredeljena so tudi odgovorna ministrstva in roki za odpravo vseh ovir. 


Med pomembne rešitve, ki smo jih že realizirali sodi zagotovo vzpostavitev registra start-up podjetij, ki ga bo vodil Slovenski podjetniški sklad in bo osnova za zagotavljanje podpornih ukrepov startup podjetjem. Izpostaviti je potrebno tudi lažje in hitrejše zaposlovanje strokovnjakov iz tujine v zagonskih podjetjih in digitalizacijo postopkov zaposlovanja. Opredelili smo tudi rešitev za nagrajevanje soustanoviteljev zagonskih podjetji z opcijami in našli rešitev, da investitorjem iz tujine pri ustanavljanju ali dokapitalizaciji podjetja ne bo več potrebno biti fizično prisoten v Sloveniji pri realizaciji teh poslovnih transakcij. 


Spoštovani udeleženci konference, 


pozivam vas, da si predlagane rešitve pogledate v Akcijskem načrtu in Poročilu delovne skupine, ki jo vodi državni sekretar v mojem kabinetu Tadej Slapnik, strokovno in vsebinsko koordinacijo pa je odlično opravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Seveda pa brez izjemnega prispevka predstavnikov zagonskih podjetij pod vodstvom Aleša Špetiča in Mateja Rusa predlagane rešitve nebi bile po meri tistim, katerim so tudi namenjene - to je vam spoštovani startup podjeniki in podjetnice. Vsem, ki ste pri pripravi tega pomembnega dokumenta sodelovali se iskreno zahvaljujem, opravili ste izjemno delo.


Spoštovani organizatorji PODIMA, 


iskrene čestitke za odlično organizacijo konference, tudi letos ste uspeli na dogodek pritegniti več kot 800 udeležencev iz več kot 20ih držav. Med njimi je več kot 100 mednarodnih investitorjev, več kot 150 predstavnikov korporacij in skupaj več kot 200 start-up podjetnikov in podjetnic. 


Spoštovani startup-ovci,


želim vam, da izkoristite letošnji PODIM za koristne sestanke z zainteresiranimi investitorji, s predstavniki korporacij in drugimi potencialnimi poslovnimi partnerji, ki jim vam pomagajo na poti do uspeha.

Spoštovani gostje iz tujine,dobrodošli v Sloveniji - deželi inovativnih startupov, dobrodošli na konferenci PODIM - na največji in najbolj vplivni start-up konferenci v regiji Alpe Adria regiji in na območju Zahodnega Balkana. Hvala vam, da ste tudi letos z nami in hvala, da skupaj z organizatorji prispevate k prepotrebnemu mednarodnemu poslovnemu povezovanju in sodelovanju najobetavnejših talentov iz Slovenije in regije z globalnimi voditelji, vlagatelji in misleci.


Stave Jobs je dejal, citiram: "Delo bo zapolnilo večino časa vašega življenja. Edini način, da boste v življenju resnično zadovoljni je, da delate velika dela. Edini način delati velika dela pa je, da imate resnično radi to, kar delate." 


Slovenija je edina država na svetu z besedo LOVE v njenem imenu. Mladi podjetniki in podjetnice, ko boste sprejemali odločitve, kaj je in kaj ni vredno početi v življenju, se spomnite tudi na citirano misel Steva Jobsa, spomnite pa se tudi Slovenije, dežele z ljubeznijo v njenem imenu in izjemnih inovatorjev, podjetnikov in voditeljev, ki ste jih tukaj spoznali.


Uspešno PODIM konferenco vam želim!

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi