Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Odziv predsednika vlade na dogajanje v Siriji

Obsojam vsakršno uporabo kemičnega orožja in drugih prepovedanih bojnih sredstev. Da je bila uporaba tega orožja v Siriji uperjena predvsem proti civilnemu prebivalstvu, je nesprejemljivo in zavržno. 


Vrsta poročil in podatkov kaže na to, da je bilo kemično orožje uporabljeno tudi pretekli teden v napadu v Doumi. To je nedopustna kršitev civilizacijskih vrednot. Uporaba kemičnega orožja je prepovedana s Konvencijo o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju. Slovenija podpira delo misije za ugotavljanje dejstev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW).


Vojaško operacijo treh zavezniških držav razumem kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja. Zato izražam podporo aktivnostim, ki so usmerjene proti vojaškim ciljem in katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja. 


Slovenija v nadaljevanju poziva k iskanju mirne in politične rešitve. Ta lahko edina prinese trajen mir in stabilnost, tako v Siriji kot v širši regiji. Obžalujemo, da mednarodna skupnost ni uspela najti poti, ki bi zaustavila prelivanje krvi in trpljenje civilnega prebivalstva. Vse strani, vključene v sirski konflikt, kakor tudi vse članice Varnostnega sveta OZN, pozivamo, da nemudoma obravnavajo vsa varnostna vprašanja ter se dogovorijo o rešitvah za popolno prenehanje spopadov in začetek resnih pogajanj za politično rešitev sirske krize.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi