Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Pismo predsednika vlade dr. Mira Cerarja članom slovenske moške košarkarske reprezentance

Spoštovani člani moške članske košarkarske reprezentance, 


s tem pismom se obračam na vas v želji, da se razjasni nekaj netočnih trditev, ki v zadnjem času krožijo v nekaterih medijih. 


Najprej vam še enkrat iskreno čestitam za naslov evropskega prvaka, ki ste ga dosegli v Carigradu. V izjemno čast mi je, da sem ta zgodovinski dosežek spremljal v živo in bil z vami. Trenutek, ko ste pisali eno najlepših slovenskih športnih zgodb. Sam nisem tega sicer nikdar izkusil, mi je pa oče večkrat pripovedoval, kakšna čast in ponos prevzameta športnika, ko se povzpne na najvišjo stopničko in zasliši himno svoje države. Ta izkušnja je dana le redkim. 


V dneh in tednih po tem, ko se poleže evforija in ugasnejo luči, pa se vrnemo nazaj v ustaljen ritem, k vsakdanjim življenjsko pomembnim temam. Ena od teh je prav gotovo tudi ta, na katero ste me opozorili tako v pogovorih kot tudi s pismom. To je višina nagrade za dosežen športni uspeh. 


Zavedam se, da so športni uspehi uspešen promotor države ter da je šport pomemben gradnik zdravja celotne družbe. S tem namenom imamo sprejeta pravila, ki za vse športe enakovredno določajo višino izplačila nagrade za dosežen športni uspeh. Po teh pravilih pripada nagrada za zlato medaljo na evropskem prvenstvu v košarki 17.080 evrov. Glede na izjemen uspeh je naša vlada s posebnim sklepom Košarkarski zvezi Slovenije namenila za nagrade še dodatnih 50.000 evrov. 12. oktobra 2017 so bila ta sredstva nakazana Košarkarski zvezi Slovenije. Glede na to, da je bila nagrada namenjena vam, verjamem, da ste jo že prejeli. 


Odnos do vas je Slovenija pokazala tudi s podelitvijo Bloudkovih priznanj za vrhunski športni dosežek. To priznanje ni le velika čast, ampak tudi zagotovilo, da bo lahko vsak član moške košarkarske reprezentance, ko bo izpolnil pogoje za upokojitev, upravičen do izplačila pokojnine. Danes bi tako vsak dobil vsaj 1.500 evrov mesečne pokojnine. S tem smo kot družba pokazali, da cenimo vaš prispevek še dolgo po tem, ko zbledi lesk prejetih medalj. Namesto višjega enkratnega zneska, ki bi ga športniki prejeli v najbolj produktivnem obdobju svojega življenja, smo na ta način poskrbeli za dostojno starost za čas, ko se bodo iztekle klubske in sponzorske pogodbe. Verjamem, da bo v jeseni življenja ta nagrada cenjena bolj kot sedaj. 


Celoten mandat moje vlade smo si prizadevali pomagati športnikom. Trenutno je v državni upravi zaposlenih 117 športnikov, posebej tistih, ki prav tako dosegajo vrhunske rezultate, a jim vrsta športa ne omogoča dostojnega plačila za njihovo športno udejstvovanje. 


Prav tako sem ponosen, da nam je uspelo zvišati finančna sredstva, namenjena športu, do točke, ki nam jih še dopuščajo javne finance. Tako smo sredstva povečali za več kot 70 odstotkov. Sredstva, namenjena za slovenski šport, znašajo v tem letu, skupaj z evropskimi, več kot 30 milijonov evrov. Samo Košarkarska zveza Slovenije bo v letu 2018 tako s strani države prejela kar 20 odstotkov več sredstev kot lani. 


11. decembra 2017 sem se srečal s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije, ki so mi predstavili vaša pričakovanja glede dodatnega povečanja nagrad. Takrat sem povsem jasno povedal, da dodatnih sredstev za nagrade ne morem obljubiti, da pa lahko pri pristojnih ministrstvih preverim, če smo glede tega izkoristili vse pravne okvirje in finančne zmožnosti. Prav tako sem zagotovil, da bomo v prihodnjem mandatu naredili vse, da bo spremenjena zakonodaja, ki bo znala bolje nagraditi dosežke vseh vrhunskih športnih rezultatov, ne glede na vrsto športa. O vsem tem so bili torej predstavniki Košarkarske zveze Slovenije neposredno seznanjeni. Nato je marca sledilo vaše pismo, ki sem ga v tednu mojega odstopa nemudoma posredoval Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je bilo glede možnih rešitev nato v neposrednem stiku s Košarkarsko zvezo Slovenije. 


Spoštovani člani košarkarske reprezentance, 


vaši predanost, požrtvovalnost in športni duh me navdajajo z velikim ponosom. Ste zgled mnogim Slovenkam in Slovencem. Najmočnejši smo takrat, ko stopimo skupaj. Takrat se lahko več kot enakovredno kosamo z največjimi in najmočnejšimi. Ne samo v športu. 


Dr. Miro Cerar

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi