Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Poslanica predsednika vlade dr. Mira Cerarja ob 70. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini

  

Spoštovani,

   

Našo Slovenijo, Slovenke in Slovence zaznamuje odločno prizadevanje za povezanost. V tem duhu govorimo o sodelovanju ko gre za izgradnjo države, za krepitev naše nacionalne identitete ali v prizadevanjih za ozemeljsko celovitost.  

  

Danes mineva 70. let od pomembnega zgodovinskega trenutka za našo državo, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji, dodelila velik del Primorske.  

  

Od leta 2006 ta dan posebej zaznamujemo kot državni praznik. Z njim častimo prizadevanja Primorcev za priključitev k matičnemu narodu, ki so se pravzaprav začela že ob italijanski zasedbi jeseni 1918.  

  

Prizadevanja Primorcev so nam še danes lahko zgled. Zgled za Slovenijo prihodnosti,  saj je za takšno Slovenijo, Slovenijo kot si jo vsi želimo, pomembno, da smo pogumni enotni. A pomembno je tudi, da imamo na naši poti pravo vizijo, da stopamo v prihodnost mirno in stabilno, v dialogu in medsebojnem spoštovanju. Če se bomo tega znali držati, bomo prav na vseh področjih lahko dosegli začrtane cilje.  

  

Iskrene čestitke za 70. obletnico vrnitve Primorske k matični domovini. Naši Sloveniji! 

  

dr. Miro Cerar 

  

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi