Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Poslanica predsednika vlade ob dnevu Evrope

Spoštovani državljanke in državljani,


9. maj je dan, ko obeležujemo dan Evrope, simboličen spomin na Schumanovo deklaracijo, ubeseden prikaz prizadevanj evropskih narodov, ki so okrevali po strahotah 2. svetovne vojne. Prizadevanja, ki so razrušeni, sprti in razdvojeni Evropi pomenila glas povezovanja in združevanja.  

Najprej na gospodarskem področju, nato postopoma, korak za korakom, z novimi in novimi članicami, tudi na drugih področjih, vse do današnje Evropske unije. Evropske unije, nadnacionalne skupnosti držav, ki jih združujejo skupne vrednote in evropska identiteta, ki spoštuje bogate kulturne in jezikovne različnosti evropskih narodov.

Evropska unija je svojevrsten projekt, ki mu ni para v svetovni zgodovini. Je projekt miru, območja svobode, vladavine prava ter spoštovanja človekovih pravic in svoboščin. Je prostor družbenega in ekonomskega napredka, ki na trajnosten in solidaren način stremi k višji kakovosti življenja.

Kljub izjemnim rezultatom, ki jih je prineslo evropsko povezovanje, nam ne manjka izzivov. Evropa se je skozi svojo zgodovino vedno soočala z izzivi. A nekaj je jasno: v 21. stoletju se bomo z izzivi najlažje soočali v okviru Evropske unije. Zgolj vključujoča, solidarna, inovativna, ekonomsko uspešna in socialno čuteča Evropska unija bo skupnost svojih državljank in državljanov, kar smo od 1. maja 2004 tudi Slovenke in Slovenci.  

Dragi državljanke in državljani,

naj bo 9. maj tudi simboličen poziv vsem nam: želimo močno in povezano Evropsko unijo. Ta zagotavlja napredek in pot v prihodnost, vse ostalo je nazadovanje v preteklost. Žal še danes po Evropi ne manjka signalov, klicev preteklosti. Zgodovina nas uči, kakšna je ta preteklost bila.


Vesel dan Evrope, Slovenke in Slovenci, Evropejke in Evropejci!

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi