Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade dr. Cerar na Vrhu ASEM o pomembnosti kulture za boljše gospodarsko sodelovanje

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil dvodnevnega 10. Vrha ASEM v Milanu. Vrh je tokrat potekal pod naslovom "Odgovorno partnerstvo za trajnostno rast in varnost" kot odraz vse obsežnejših odnosov med kontinentoma, ki presegajo zgolj trgovanje. Slovenski premier je v svojem nagovoru, ki ga je imel na prvem zasedanju na temo pospeševanja finančnega in gospodarskega sodelovanja skozi okrepljene povezave med Evropo in Azijo, izpostavil tako potrebo po krepitvi gospodarskih vezi kot tudi po zmanjševanju socialnih razlik med ljudmi držav ASEM. Poudaril je tudi pomen povezovanja kultur kot način za krepitev gospodarskega sodelovanja. Ob robu Vrha se je premier srečal s številnimi voditelji azijskih držav.

Na 10. Vrhu, ki je v razpravi tokrat združil več kot 50 predsednikov držav ali vlad iz Evrope in Azije ter generalnega sekretarja ASEAN, predsedujeta pa mu predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, sta postali članici tudi Hrvaška in Kazahstan.

 

Slovenski premier je v svojem nastopu med drugim poudaril, da je ob gospodarskem in finančnem povezovanju treba ustvariti tudi kulturne in socialne okvire, ki omogočajo boljše povezovanje kultur, kar olajša in krepi povezovalne procese na področju gospodarstva in politike. Pri tem je izpostavil Slovenijo kot dober primer tega, kako je mogoče prav preko kulture državo povezati s svetom in jo narediti prepoznavno. Kot je opozoril, je treba zlasti s pomočjo kulture in socialnih vezi po svetu ustvarjati pogoje za mir in sodelovanje, saj je le tako mogoče skrbeti za zdravo gospodarstvo.

 

Drugi dan zasedanja so voditelji poleg gospodarskih in varnostnih vprašanj razpravljali tudi o podnebnih spremembah, človekovih pravicah in energetski varnosti, dotaknili pa so se tudi bolj perečih aktualnih mednarodnih vprašanj, kot so boj proti terorizmu, grožnje islamistov v Siriji in Iraku ter razmere v Ukrajini. Prav slednje so bile v središču pogovorov ob robu vrha, ki so se se jih poleg ruskega in ukrajinskega predsednika Vladimirja Putina in Petra Porošenka udeležili tudi nekateri evropski voditelji.

 

Ob zaključku Vrha je bila sprejeta tudi izjava predsedujočih , ki navaja številna področja sodelovanja med Evropo in Azijo. Z izjavo so se podpisani voditelji zavzeli za nove oblike sodelovanja na področju povezovanja, ki presega zgolj infrastrukturno povezovanje z izpostavljanjem pomena družbenega povezovanja različnih deležnikov, vključno s civilno družbo in mediji. Članice ASEM se z izjavo tako zavzemajo za nadgradnjo odnosov med članicami, ki bo temeljila na krepitvi dialoga z osredotočanjem na bolj konkretna politična vprašanja, s katerimi se soočata obe celini.

 

ASEM je neformalen medregijski forum, namenjen krepitvi političnega, gospodarskega in kulturnega dialoga in sodelovanja med Evropo in Azijo. Od njegove ustanovitve leta 1996 v Bangkoku je pomembno prispeval h krepitvi medsebojnega razumevanja, k ohranjanju in krepitvi miru in stabilnosti ter k ustvarjanju pogojev za gospodarski in družbeni razvoj v Aziji in Evropi.

 

Slovenija je postala članica na petem Vrhu leta 2004. Članstvo v ASEM predstavlja Sloveniji posebno platformo, preko katere lahko zraven zavzemanja za rešitve skupnih izzivov bolj neposredno izrazi tudi svoje interese v državah te celine vse bolj dinamičnih razvojnih trendov. Članstvo sicer obsega Evropsko komisijo, Sekretariat ASEAN, Avstralijo, Bangladeš, Brunej Darussalam, Kambodžo, Kitajsko, Indijo, Indonezijo, Japonsko, Republiko Korejo, Laos, Malezijo, Mongolijo, Burmo/Mjanmar, Norveško, Novo Zelandijo, Pakistan, Filipine, Rusijo, Singapur, Švico, Tajsko in Vietnam, od 10. Vrha dalje pa še Hrvaška in Kazahstan. Naslednje srečanje ASEM bo čez dve leti v Mongoliji in bo sovpadalo z 20. obletnico ustanovitve tega evropsko-azijskega foruma.

 

Ob robu Vrha se je predsednik vlade dr. Cerar sestal z državnim ministrom za zunanje zadeve Indije, Vijayem Kumar Singhom, s katerim sta govorila predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja v različnih panogah. Pogovore o spodbujanju gospodarskih odnosov je imel slovenski premier tudi z vietnamskim predsednikom vlade Ngujenom Tan Zungom ter malezijskim predsednikom vlade Mohammadom Najibom Abdulom Razakom, ki je sporočil, da bo v Slovenijo poslal malezijsko gospodarsko delegacijo. 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi