Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade dr. Cerar otvoril Hidroelektrarno Brežice

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je danes slovesno otvoril Hidroelektrarno Brežice. Dr. Cerar, ki si je že januarja letos ogledal potek del na tem največjem energetsko-infrastrukturnem projektu, je v svojem nagovoru poudaril, da je »izgradnja HE Brežice ne le uresničitev dobre gospodarske ideje, ampak tudi pomembno sporočilo, da je cilje energetske politike Slovenije možno uresničiti«.

Premier dr. Miro Cerar je dodatno izpostavil, da nam »uspešna in hitra gradnja HE Brežice dokazuje, da imamo v Sloveniji dovolj domačega znanja in sposobnih podjetij, da lahko izpeljemo tudi tako velike infrastrukturne projekte, kot je ta. Zavedati se namreč moramo, da gre za enega večjih tovrstnih projektov tudi na ravni celotne EU«. Premier je dodal, da tudi zaradi pozitivne zgodbe pri HE Brežice z optimizmom zre na začetek gradnje drugega tira. To je namreč še en projekt, ki ga Slovenija za moderen razvoj nujno potrebuje. »Zavedati pa se moramo, da so vsi ti projekti med seboj povezani. Namreč brez kvalitetne, zanesljive in okolju prijazne električne energije ne moremo izkoristiti celotnega potenciala drugega tira«, dodaja premier. 

 

Premier dr. Cerar ob tem poudarja, da bo veriga hidroelektrarn na spodnji Savi prispevala k povečanju zanesljivosti oskrbe z električno energijo v Sloveniji, predvsem pa bo pripomogla k povečanju deleža električne energije iz obnovljivih virov. Vlada si prizadeva za zmanjšanje energetske odvisnosti in se hkrati zaveda, da mora Slovenija izpolnjevati domače in mednarodne okoljske obveznosti skozi učinkovito rabo energije in energetsko upravljanje.

 

Premier izpostavlja, da je njegova »vizija Slovenije zelena Slovenija, zato se zavzemam za izrabo zelene obnovljive energije. To je naša prihodnost«. Dodal je, da hidroelektrarne proizvajajo okolju prijazno energijo, ki je rezultat slovenskih naravnih danosti. »Te bi morali v Sloveniji, s ciljem energetske samopreskrbe, bolj preudarno izkoriščati,« opozarja premier. Zato moramo nadaljevati z gradnjo zadnje v verigi hidroelektrarn na Spodnji Savi, z izgradnjo HE Mokrice, je prepričan premier. 

 

Predsednik vlade je še poudaril, da izgradnja HE Brežice ni ključna samo zaradi pomembnega povečanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, ampak tudi zaradi izboljšanja poplavne varnosti v Občini Krško in Občini Brežice. Pomembno se urejajo vodotoki ter se skrbi za podtalnico. Premier je poudaril, da si prizadeva za še več takih investicij, ki imajo na okolje tako multiplikativen učinek kot HE Brežice. 

 

HE Brežice so četrta v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Pobuda za njeno izgradnjo je bila dana že leta 2006, sama gradnja pa se je začela v letu 2014. Ta vlada je konec leta 2014 pridobila gradbeno dovoljenje in zagotovila manjkajoča finančna sredstva za dokončanje gradnje.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi