Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade dr. Cerar s političnim vrhom Združenih arabskih emiratov

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki se mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Združenih arabskih emiratih, je po dopoldanski udeležbi na mednarodni konferenci »Svetovni vladni vrh« - »World Government Summit«, opravil srečanja s političnim vrhom ZAE. Pogovori so bili osredotočeni na krepitev dvostranskega sodelovanja med državama.

Predsednik vlade se je srečal s predsednikom Vlade Združenih arabskih emiratov ter vladarjem Dubaja Sheikhom Mohammedom bin Rashid Al Maktoumom, z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje šejkom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom in predsednikom Višjega pripravljalnega odbora za Dubaj EXPO 2020 šejkom Ahmedom bin Saeedom Al Maktoumom. Na pogovorih so bili potrjeni odlični in prijateljski odnosi med državama, sogovorniki pa so se strinjali, da je potencial za nadgradnjo sodelovanja zlasti na gospodarskem področju. Premier dr. Cerar je poudaril, da si Slovenija želi z Združenimi arabski emirati sodelovati predvsem na področju turizma, okoljevarstvenih tehnologij, IT rešitev, obnovljivih virov energije ter krepiti povezave z Luko Koper. ZAE vidijo možnosti tudi na področju izobraževanja, saj bodo v prihodnjem desetletju sami temu področju namenjali posebno pozornost.
 
Premier, ki ga na delovnem obisku spremlja tudi gospodarska delegacija, je v pogovorih izpostavil tudi priložnosti, ki jih za slovenska podjetja predstavlja EXPO 2020. Po njegovih besedah si Vlada Republike Slovenije močno prizadeva za nove tuje investicije v Sloveniji, hkrati pa slovensko gospodarstvo išče priložnosti na tujih trgih. Premier dodaja, da so tovrstni delovni obiski ključni, saj lahko v tem delu sveta politika močno pripomore k odpiranju vrat gospodarski menjavi in sodelovanju.
 
Gospodarsko sodelovanje med državama je sicer v porastu. Združeni arabski emirati so že nekaj let na prvem mestu med državami Zaliva po obsegu slovenskega izvoza, po obsegu blagovne menjave pa na 2. mestu, takoj za Saudovo Arabijo. ZAE so edina zalivska država, s katero Slovenija beleži tokove investicij v obe strani. Vrednost slovenskih investicij v ZAE je v letu 2015 znašala 3 milijone evrov (1,9 milijona evrov l. 2014). Skupna vrednost neposrednih investicij ZAE v Slovenijo pa je konec leta 2015 znašala 18,2 milijona evrov (16,5 milijona evrov v letu 2014).
 
Predsednik vlade se je v okviru obiska srečal tudi s Slovenci, ki živijo in delajo v Dubaju. V ZAE namreč živi najštevilčnejša slovenska skupnost v Zalivski regiji. Jutri predsednika vlade čakajo še srečanja z ministri, ki pokrivajo različne segmente področja javnih zadev v vladi ZAE, in ministrom za gospodarstvo.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih