Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade dr. Cerar v New Yorku o prioritetah Slovenije

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki nadaljuje svoj delovni obisk in se udeležuje 72. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, je imel včeraj ob robu zasedanja več dvostranskih srečanj, sestal se je s predsednikom generalne skupščine Miroslavom Lajčakom, kosovskim predsednikom Hashimon Thacijem in generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresom. Danes bo slovenski predsednik vlade nagovoril generalno skupščino.

 

Premier dr. Cerar je sodeloval na Globalnem poslovnem forumu, ki ga je organizirala tiskovna agencija Bloomberg. Na forumu je poudaril pomen krožnega gospodarstva kot civilizacijske nuje in dejavnosti Slovenije pri doseganju razvojne agende 2030. Izpostavil je tudi, da je Slovenija pri doseganju razvojnih ciljev med prvimi desetimi državami sveta, opisal dejavnosti Slovenije na področju varovanja okolja, vpis pravice do čiste vode v ustavo ter delovanje javno-zasebnega partnerstva. V okviru foruma se je med drugim srečal tudi z ustanoviteljem agencije Michaelom Bloombergom ter profesorjem in Nobelovim nagrajencem Josephom Stiglitzom.

 

Bilateralno srečanje s predsednikom generalne skupščine OZN Miroslavom Lajčakom je bilo posvečeno predvsem izmenjavi mnenj o aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti. Slovenski premier je predstavil glavne slovenske prioritete tokratnega zasedanja, pri tem pa posebej izpostavil razvojno agendo 2030, človekove pravice, vladavino prava in krepitev mednarodnega pravnega sistema, preventivno diplomacijo in zagotavljanje svetovnega miru in varnosti. Slovenija je prav tako pobudnik svetovnega dneva čebel, ki je po oceni slovenskega premierja pomembna iniciativa za krepitev zavedanja mednarodne skupnosti o pomenu čebel za prehransko varnost, trajnostno pridelavo hrane in varovanje naravnih virov ter biotske raznovrstnosti.

 

Podobne pogovore je imel premier Cerar tudi z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresom, poseben poudarek pa sta dala človekovim pravicam. Slovenija je na tem področju na mednarodni ravni posebej aktivna tudi kot članica Sveta OZN za človekove pravice. Predsednik vlade je sogovorniku predstavil tudi svoj pogled na varnostno situacijo in izzive na Zahodnem Balkanu, poudaril pa je tudi nadaljnjo zavezanost Slovenije pariškemu podnebnemu sporazumu.

 

Predsednik slovenske vlade se je sestal tudi s predsednikom Republike Kosovo Hashimom Thacijem. Sogovornika sta potrdila dobre odnose med državama brez odprtih vprašanj, največ potenciala za nadaljnje poglabljanje sodelovanja pa sta prepoznala v krepitvi gospodarskega sodelovanja. Slovenija in Kosovo sicer dobro sodelujeta tudi na razvojnem področju, Slovenija nudi podporo predvsem na poti v evroatlantske povezave, pri reformah in krepitvi institucij pravne države. Premier Cerar in predsednik Thaci sta izmenjala tudi poglede o razmerah v regiji Zahodnega Balkana.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi