Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade dr. Miro Cerar s kitajskim predsednikom vlade Lijem o poglobljenem sodelovanju med državama

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je ob robu petega Vrha predsednikov vlad Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske (pobuda 16+1), ki bo potekal jutri v Rigi v Latviji, na delovnem srečanju sestal s predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske Lijem Kečijangom. Sogovornika sta potrdila tradicionalno dobre odnose med državama in pozdravila poglabljanje sodelovanja na različnih področjih, zlasti na gospodarskem.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je izpostavil, da ga zelo veseli, da se gospodarsko sodelovanje med državama krepi, saj prihaja do konkretnih dogovorov med podjetji obeh držav. To potrjuje, da se dogovori iz preteklosti – predsednika vlad sta se srečala že tretjič – uresničujejo. Najbolj je po mnenju slovenskega predsednika vlade napredek viden na področjih tehnološkega prenosa slovenskih znanj, izdelave komponent za električne avtomobile, razvoju super računalniških sistemov in prenosu znanja proizvodnje ultralahkih letal. Pomemben napredek pa je dosežen tudi na področjih gozdarstva, kmetijstva, športa ter znanosti in izobraževanja. 

 

Premier dr. Cerar je v pogovoru posebej izpostavil izjemni uspeh podjetja Pipistrel, ki bo jutri na vrhu 16+1 s kitajskim podjetjem Sino GA Group Co podpisal komercialno pogodbo na področju prenosa tehnologij in vzpostavitve skupne proizvodnje in prodaje letal. 

 

Slovenski premier dr. Cerar je napovedal tudi nadaljnje aktivno sodelovanje Slovenije v skupini 16+1 in iskanje priložnosti za slovensko gospodarstvo in druge oblike sodelovanja. Slovenija je v okviru te pobude pristojna za koordiniranje aktivnosti na področju gozdarstva. Slovenija si tudi prizadeva za sodelovanje pri pripravi zimskih olimpijskih iger na Kitajskem leta 2022, predvsem na področju infrastrukture za smučarske skoke, za kar je kitajski premier v pogovoru izrazil še posebno zanimanje. Odpirajo se tudi nove priložnosti za izvoz slovenskih prehrambenih izdelkov na Kitajsko – ravno včeraj je bila tja odpremljena že druga pošiljka mleka – v procesu pa je pridobivanje še drugih certifikatov, ki bodo omogočili izvoz tudi drugih prehrambenih proizvodov na kitajski trg. 

 

V okviru pobude 16+1 pa premier dr. Cerar vidi še več priložnosti za Slovenijo. Velik potencial se kaže na področju turizma, že zdaj pa število kitajskih turistov v Sloveniji raste, prav tako blagovna menjava med državama. 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi