Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade dr. Miro Cerar v Trstu izpostavil pomen krepitve vladavine prava za naslavljanje odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu

 

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je danes na vrhu Berlinskega procesa o Zahodnem Balkanu v Trstu izpostavil pomen Slovenije kot povezovalnega akterja v regiji Zahodnega Balkana z Evropsko unijo, saj lahko Slovenija zaradi poznavanja regije pripomore k medsebojnemu razumevanju.

   

Predsedniki vlad so na vrhu razpravljali o nekaterih pomembnih vprašanjih, denimo o ustanovitvi regionalnega ekonomskega območja, boju proti terorizmu in zagotavljanju perspektivne prihodnosti za mlade, predsednik vlade dr. Miro Cerar pa je odločno poudaril tudi pomembnost vladavine prava in spoštovanja mednarodnopravnih norm pri naslavljanju odprtih vprašanj v regiji Zahodnega Balkana. »Prav zato je nedavna arbitražna razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško in njena implementacija tako zelo pomembna,« je dejal premier dr. Cerar. Ob tem je dodal, da se podpora spoštovanju in implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča nadaljuje, na vrhu v Trstu je tako svojo podporo v neformalnem pogovoru potrdila ga. Angela Merkel. 

  

Ob robu vrha se je premier dr. Cerar sestal tudi s predsednico srbske vlade, gospo Ano Brnabić in s predsednikom makedonske vlade, gospodom Zoranom Zaevom.  

  

»Srbija je naša pomembna gospodarska partnerica in politična sogovornica v regiji, Slovenija pa je njena tesna zaveznica in zagovornica na poti v EU,« je dejal premier Cerar, ki je nato na srečanju z makedonskim premierjem Zaevom poudaril tudi trdno podporo Slovenije Makedoniji v prizadevanjih za članstvo v EU in NATO. »Želim, da bi Makedonija v prihodnjem letu začela s pogajanji za članstvo v EU,« je še dejal premier Cerar. 

  

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih