Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade Miro Cerar: "Vlada bo delovala v dobro Slovenije"

Predsednik vlade Miro Cerar in njegova ekipa sta danes dobila jasno podporo Državnega zbora, saj jo je podprlo 54 poslancev. Dvanajsta slovenska vlada je prisegla in začenja svoj štiriletni mandat.

Po besedah premiera Cerarja se bo nova vlada najprej soočila s stanjem v državni blagajni in po potrebi predlagala rebalans letošnjega proračuna, osnutek proračunskega načrta za 2015 ter predlog zakona o fiskalnem pravilu. Dejal pa je tudi, da bo vlada pristopila k pogovorom z Evropsko komisijo glede presežnega primanjkljaja in postopka za odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij.

 

V dopoldanskem nagovoru poslancev je predsednik vlade navedel nekatere ključne prioritete nove vladne ekipe. Na prvo mesto je postavil nadaljevanje restriktivne fiskalne politike, in sicer prek zmanjševanja javnih izdatkov, učinkovitejšega pobiranje obstoječih davkov, predvsem pa s pomočjo ukrepov, ki bodo zagotovili rast BDP. K večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva naj bi pripomoglo prestrukturiranje podjetij, nadaljevanje privatizacije, pa tudi okrepljena gospodarska diplomacija. Kot ključna področja, pomembna za razvoj slovenske družbe, je premier izpostavil zdravstvo, šolstvo, pa tudi ukrepe za zagotavljanje socialne varnosti, družbene pravičnosti in odgovorne solidarnosti.

 

Čeprav so zadnji gospodarski kazalci za Slovenijo spodbudni (brezposelnost pada tretji mesec zapored, EBRD za letos Sloveniji napoveduje 0,7 odstotno gospodarsko rast) se premier Cerar zaveda, da od njegove vlade državljani veliko pričakujejo, in je zagotovil, da bo njegova ministrska ekipa izvajala politiko, ki bo Slovenijo popeljala iz nekajletne krize, državi povrnila stabilnost in predvsem presegla politično polarizacijo.

  

»Vlada, ki jo vodim, verjame v politiko povezovanja in konstruktivnega sodelovanja v dobro ljudi. Spodbujal in zahteval bom odgovorno politiko, ki se bo odražala v konstruktivnem sodelovanju, v strpni politični razpravi in visoki kulturi javnega govora«, je po imenovanju vlade dejal premier Miro Cerar.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi