Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade na Digitalnem vrhu EU v Talinu tudi z nemško kanclerko Merkel in francoskim predsednikom Macronom

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes mudil na Digitalnem vrhu voditeljev Evropske unije, ki ga je organiziralo estonsko predsedstvo Sveta EU v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo. Namen današnjega vrha o digitalni prihodnosti je bila razprava o načrtih za digitalne inovacije, s katerimi bi Evropi omogočili, da ohrani svojo prednost na tehnološkem področju ter da v prihodnjih letih prevzame vodilno svetovno vlogo na digitalnem področju.

Premier dr. Miro Cerar je ob prihodu na vrh izrazil zadovoljstvo, da se v ospredje pogovorov voditeljev EU vračajo teme, ki so »pomembne za našo prihodnost, naš razvoj in izboljšanje življenja ljudi«. »Digitalna Evropa je ključna tema prihodnosti«, izpostavlja premier. Slovenija na tem področju dela odločne pomembne korake naprej, sploh na področju javne uprave. Vizija Republike Slovenije je, da s pospešenim razvojem digitalne družbe izkoristi razvojne priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in interneta, ter tako postane napredna digitalna družba in referenčno okolje za sistemske rešitve ter uvajanje inovativnih pristopov pri uporabi digitalnih tehnologij. »Na področju digitalne prihodnosti gospodarstva in družbe je Slovenija močna podpornica skupnega digitalnega trga in uvedbe novih tehnologij v komunikacijah«, poudarja premier. Vlada prepoznava priložnosti v novih tehnologijah in spodbuja nove pristope v poslovanju, tudi z iniciativami, kot je npr. iniciativa Blockchain Slovenija. Posebno pozornost Slovenija namenja tudi kibernetski varnosti, ki je postala eno ključnih varnostnih vprašanj. V ta namen je Vlada nedavno sprejela tudi Strategijo kibernetske varnosti.

 

Slovenija je zagovornica prostega pretoka podatkov in odstranitev ovir ter se pridružuje skupini napredno mislečih držav članic glede pozitivnih rešitev, ki jih lahko koristi tako gospodarstvo kot posamezniki. Pri tem pa Slovenija vztraja, da se najde ustrezne rešitve za varovanje osebnih podatkov in tudi za hrambo podatkov, ki bodo ohranjale visoke standarde zaščite, a hkrati omogočile nadaljnji razvoj gospodarstva. »Slovenija sistematično oblikuje vrsto ukrepov in aktivnosti za pospešitev digitalne preobrazbe, ki naši državi omogočajo vključitev v globalne trende«, dodaja premier dr. Cerar. Zato smo oblikovali pobudo Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi, katere cilj je izboljšanje kakovosti življenja ljudi in ustvarjanje novih poslovnih priložnosti za podjetja. 

 

Premier dr. Miro Cerar je vrh v Talinu izkoristil tudi za bilateralna srečanja z nekaterimi evropskimi voditelji. Srečal se je z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta se strinjala, da svet potrebuje močno in enotno EU, ki naj temelji na vladavini prava. Premier je kanclerki še osebno čestital za vnovično zmago na nemških parlamentarnih volitvah. Dr. Cerar se je srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je pred dnevi predstavil nabor predlogov za razvoj EU. Sogovornika sta se strinjala, da je temelj EU vladavina prava in spoštovanje sodb mednarodnih sodišč.

 

Več: www.eu2017.ee/political-meetings/tallinn-digital-summit

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi