Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade na Svetovnem vladnem vrhu v Združenih arabskih emiratih: »Ne želimo le zasledovati svetovnih trendov, ampak jih želimo tudi aktivno sooblikovati«

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Združenih arabskih emiratih. Obisk je pričel z udeležbo na Svetovnem vladnem vrhu (World Government Summit).
 
Premier dr. Miro Cerar je danes kot eden izmed osrednjih govornikov nastopil na Svetovnem vladnem vrhu, ki je mednarodna platforma s sedežem v ZAE. Letos je konferenca, ki se je udeležuje preko 4000 udeležencev, posvečena tematiki pametnega upravljanja oz. pametnim upravljavskim procesom. »Konferenca je priložnost za Slovenijo, da utrdi svoj položaj kot zelena in inovativna država, ki je usmerjena v na znanju utemeljenem trajnostnem razvoju. Slovenija se predstavlja kot država, ki lahko ponudi zanimive rešitve na področju digitalizacije, pametnih rešitev in krožnega gospodarstva«, je ob prihodu na konferenco poudaril premier dr. Cerar.
 
Premier dr. Cerar je v svojem govoru poudaril, da se »človeštvo sooča z številnimi globalnimi izzivi, ki potrebujejo takojšen in koordiniran odziv s strani tako javnega kot zasebnega sektorja«. Premier je opozoril, da moramo »za svetlo prihodnost v naš način življenja, v državne politike in poslovne modele vključiti tudi koncept trajnosti. Ta je v Sloveniji usidran v naši zavesti in načinu življenja«. Izpostavil je, da so med ključnimi spodbujevalci trajnostnega razvoja naše države tehnologija, odličen sistem izobraževanja, kreativnost Slovencev in naše spoštovanje do dela in narave.  
 
Predsednik vlade je v svojem nagovoru poudaril, da smo v Sloveniji »osredotočeni tudi na iskanje novih priložnosti za učinkovitejšo državno upravo in na razvoj novih poslovnih iniciativ v okviru digitalne ekonomije«. Slovenska vlada je kot prva na svetu dobila avtorizacijo za Državni računalniški oblak, kar pomeni, da dosega najvišje standarde za zagotavljanje storitev v oblaku, je dodal premier.
 
Predsednik vlade je povedal, da »Slovenija ne vlaga naporov le v razvoj novih tehnoloških rešitev, inovacij in izumov. Naša vizija je, da uporabimo sodobno digitalno tehnologijo tako, da bomo spodbujali trajnostno in inkluzivno rast ter tako izboljšali kvaliteto življenja. Ne želimo le zasledovati svetovnih trendov, ampak jih želimo tudi aktivno sooblikovati. Naš cilj je, da postanemo referenčna zelena država z digitalno spreminjajočo družbo«.
 
Premier je v govoru poudaril, da je izjemnega pomena, da »mlade izobrazimo do te mere, da bodo lahko oblikovali trajnostno prihodnost. Ne smemo pozabiti, da so mladi naša prihodnost. Naša odgovornost pa je, da jim to prihodnost predstavljamo z zgledom tako, da s primeri dobrih praks postanemo njihovi učitelji«.

Premier dr. Cerar se je ob robu Svetovnega vladnega vrha srečal tudi z generalno direktorico Unesca gospo Irino Bokovo. Srečanje sta namenila 25. obletnici sodelovanja Slovenije z Unescom in ocenila aktivnosti našega članstva v izvršnem odboru Unesca. Premier je v pogovoru izpostavil pomen nadaljnjega vpisa slovenske dediščine na seznam Unesca.

Premier se bo popoldne srečal s političnim vrhom ZAE in se zvečer v okviru obiska srečal tudi s Slovenci, ki živijo in delajo v Dubaju. V ZAE namreč živi najštevilčnejša slovenska skupnost v Zalivski regiji.

 

 Govor predsednika vlade (28 KB)

 

 

 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih