Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade ob mednarodnem dnevu prostovoljcev: Podajmo roko prostovoljcem!

Prostovoljci ste tisti, ki vzdržujete ključno vezivo vsake skupnosti – solidarnost in skrb za sočloveka. V minulem letu je skoraj 100 tisoč prostovoljcev opravilo skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela ali za več kot 106 milijonov evrov prostovoljskega dela. Vloga prostovoljcev je običajno skrita nekje v ozadju, šele zbrane statistike in nastanek izrednih razmer pa pokažejo, da družba in država brez njihovega truda ne bi zmogli. To smo v Sloveniji v minulih letih spoznali v vsaj dveh izrednih situacijah: leta 2014, ko je Slovenijo prizadel žled, ter v lani v času množičnih prihodov beguncev.

 

Ob tej priložnosti se pridružujem globalnemu priznanju in se na ta način še enkrat zahvaljujem vsem prostovoljcem, da ste s svojo prizadevnostjo, časom,  energijo in verjetno tudi številnimi odrekanji pripomogli, da smo obe situaciji uspešno premagali. Tako smo ponovno dokazali, da solidarnost in medsebojna pomoč ostajata pomembni vrednoti naše družbe. 

 

Tudi zato Vlada, ki se vloge in pomena prostovoljnega dela zelo zaveda, le-tega spodbuja na vsakem koraku. Državni uslužbenci smo se priključili različnim prostovoljskim pobudam po državi, tako na primer akciji Očistimo Slovenijo, vključili smo tudi v pomoč pri oskrbi migrantov in beguncev. 

 

Prostovoljstvo je priložnost za aktivno odzivanje državljanov na družbene probleme, nove potrebe, velike spremembe in naravne nesreče. Poveže ljudi na lokalnem in nacionalnem nivoju ter prispeva k večjemu občutku varnosti v skupnosti kot tudi k občutku, da smo v družbi koristni. S pomočjo prostovoljcev in prostovoljskega dela se uresničujejo vrednote solidarnosti, strpnosti in medsebojnega razumevanja. 

 

Naj nam bo današnji dan spodbuda, da naredimo še več in se vsi v čim večji meri vključimo v prostovoljstvo. 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih