Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade po obisku Goriške regije: »Goriška regija je biser, ki očara vsakogar«

Vlada Republike Slovenije je danes obiskala Goriško regijo. Predsednik vlade dr. Miro Cerar je uvodoma predsedoval delovnem posvetu Vlade Republike Slovenije v dvorcu Lanthieri v Vipavi, kjer je poudaril, da se »Goriška regija ponaša z raznoliko naravno dediščino in bogato kulturno dediščino. Glavni razvojni potencial Goriške regije je zato nadaljnji kakovostni razvoj turizma, kjer pa ne zadoščajo zgolj naravne lepote in danosti. Vlada zato modernizira in investira v infrastrukturo, ki je ključni predpogoj nadaljnjega razvoja turizma in s tem celotne regije«.

Premier dr. Cerar je tako izpostavil, da je »Vlada RS samo v tem mandatu za modernizacijo infrastrukture tej regiji namenila 10,6 mio eur, v prihodnjih dveh letih pa vlada načrtuje že dodatne investicije v infrastrukturo v višini 30,4 mio eur«. Dodatno bo vlada v prihodnjih letih med drugim zagotovila 2,8 mio eur za zmanjševanje poplavne ogroženosti, za zeleno infrastrukturo v povodju Soče dodatnih 2,9 mio eur in za 4. razvojno os 9,5 mio eur. Za popotresno obnovo Posočja se namenja 66 mio eur. Premier dr. Cerar je ob tem izpostavil, da vlada dokazuje, da si »prizadeva za enakomeren razvoj vseh regij v Sloveniji« in zagotovil, da »vlada ne bo pozabila na Goriško«.

Po besedah predsednika vlade je »Goriška regija sinonim za nadpovprečnost, saj je izjemno razvita, gospodarski kazalci se izboljšujejo, stopnja delovno aktivnih je visoka. Regija je odličen primer, kako se da regijo razvijati z zglednim sodelovanjem in trdim delom. Danes smo z ministricami in ministri tukaj, da slišimo, kje vlada še lahko pomaga. Verjamem namreč, da ima Goriška regija še izjemno veliko potenciala, zlasti v turizmu, pa tudi v gospodarstvu in kulturi«.

Premier dr. Cerar je kot zgledni primer sodelovanja lokalnih deležnikov in Vlade Republike Slovenije izpostavil nedavno obnovo žičnic na Kaninu. Dr. Cerar je povedal, da je vlada »pristopila zelo proaktivno, saj se zaveda pomena Kanina kot ključne slovenske turistične destinacije. S 5,5 mio eur je v sodelovanju z občino in drugimi deležniki Vlada Republike Slovenije uspela obnoviti žičnico in s tem obuditi smučarski turizem v regiji«. Dodal je: »Skupaj, s sodelovanjem in dialogom smo skupaj ustvarili odlično zgodbo o uspehu, ki v regijo privablja turiste iz vsega sveta«.

Predsednik dr. Cerar je obisk Goriške nadaljeval v Bovcu, kjer se je udeležil posveta o turizmu z naslovom »Potenciali in izzivi turizma v dolini Soče«. Premier dr. Cerar je na posvetu povedal, da je »Goriška regija biser, ki očara vsakogar«. Prihodnost turizma je doma na Goriškem, je prepričan predsednik vlade. Tudi zato, ker se turisti vse bolj zanimajo za edinstvena in avtentična doživetja v netradicionalnih destinacijah«. Posebno pozornost dajejo turisti tudi varnosti destinacije in Slovenija to varnost zagotavlja. Hkrati se Vlada Republike Slovenije zaveda pomena trajnostnega turizma. »Vlada postavlja trajnostni razvoj v samo središče svojih razvojnih in promocijskih aktivnosti«, še dodaja premier. »Promocija Slovenije bo še naprej temeljila na načelih zelenega, aktivnega in zdravega oddiha«, je zaključil predsednik vlade.

Premier je obiskal tudi Mlekarno Planika v Kobaridu, kjer je v izjavi za medije poudaril, da je »Mlekarna Planika ne le kobariški ponos, ampak slovenski ponos. Mlekarna Planika namreč ni tipično podjetje, je obraz naravne in zelene Slovenije«. Dodal je, da je zelena Slovenija njegova vizija Slovenije, zato se je odločil, da bo obiskal prav to podjetje. Opozoril je, da je lahko delovanje Mlekarne Planika lahko vsem nam v zgled, saj Planika odkupuje in predeluje le slovensko mleko iz regije. Hkrati svojim izdelkom ne dodaja dodatkov in zasleduje naraven način proizvodnje. Planika spoštuje tradicijo regije. Premier dr. Cerar je iskreno čestital tako vodstvu Mlekarni Planike kot tudi Kmetijski zadrugi Tolmin, ki je ob stečaju Kraš Planike uvidela potencial panoge in ustanovila Mlekarno Planika. Podjetja kot je Mlekarna Planika so prvi branik zdravja državljank in državljanov Slovenije, saj pridelujejo kakovostno naravno hrano, s ciljem dobrobiti ljudi.

Premier je obiskal tudi Medpodjetniški izobraževalni center Nova Gorica, ki je tretji največji šolski center v Sloveniji za srednje strokovno in poklicno izobraževanje. Premier je ob obisku poudaril, da ga izredno veseli 60-letna tradicija povezovanja izobraževanja z gospodarstvom in obrtjo v regiji. Tak način delovanja spodbuja tudi Vlada Republike Slovenije, ki je ponovno uvaja vajeništvo.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je obisk Goriške sklenil na zaključnem srečanju z naslovom »Regionalni razvojni dialog za severno Primorsko«, kjer so poleg ministric in ministrov Vlade Republike Slovenije sodelovali tudi Ivo Boscarol, Silvan Peršolja in Žan Menart. Predsednik vlade dr. Cerar je povedal, da ga današnji obisk Goriške regije navdaja z optimizmom, saj je bil priča številnim izjemnim zgodbam. Dodal je, da je regija res na številnih področjih nadpovprečno razvita, a da kot predsednik vlade v tej raznoliki regiji vidi še številne priložnosti. »Potencial regije za nadaljnji razvoj je torej nedvoumen, moramo ga samo izkoristiti«, je zaključil predsednik vlade dr. Cerar.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih