Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar sprejel slovenske znanstvenike in raziskovalce Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes skupaj z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc sprejel slovenske znanstvenike in raziskovalce Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko. Premier je slovenskim znanstvenikom in raziskovalcem v imenu Vlade Republike Slovenije izrekel veliko priznanje za njihovo nedavno odkritje gena za prezgodnje staranje.

   

Premier dr. Cerar je v izjavi za javnost poudaril, da ga njihovo nedavno prelomno odkritje gena utrjuje v prepričanju, da slovenska znanost v medicini sodi v sam vrh svetovne znanstveno raziskovalne dejavnosti. Vlada se zaveda izjemnega pomena znanosti za razvoj družbe in je zato to področje opredelila za eno od svojih prioritetnih področij. Predsednik vlade dr. Cerar je ob tem izpostavil, da je vsaka investicija v znanost hkrati tudi investicija v napredek in investicija v družbo znanja.

   

S tem v mislih je premier dr. Cerar prisluhnil slovenskim znanstvenikom in raziskovalcem Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, ki so izpostavili, da za svoje delo nujno potrebujejo zmogljivejšo medicinsko opremo. Leta 2013 so namreč na Kliničnem inštitutu vpeljali metodo eksomskega sekvenciranja, ki je preiskava, ki bistveno poceni  in pohitri diagnostiko redkih bolezni, saj lahko z razvojem in vložkom v eno metodo opravijo klinično diagnostiko nabora številnih redkih genetskih bolezni, namesto razvijanja diagnostičnih metod za vsako redko bolezen posebej. Klinični inštitut za medicinsko genetiko trenutno za namene sekvenciranja človeškega genoma napravo Illumina MiSeq. Z napravo je mogoče opraviti analizo sekvenciranja kliničnega eksoma za okoli 6-9 pacientov na teden, povpraševanje pa je veliko večje, zato ta izziv rešujejo na način, da najemajo podobno zmogljive naprave v tujini.

   

Predsednik vlade je zato, da bi lahko na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko opravili več preiskav, ki bi bile hkrati še bolj natančne, odločil, da bo Vlada Republike Slovenije inštitutu pomagala z nakupom novega, bistveno bolj zmogljivejšega sekvenatorja Illumina NextSeq v vrednosti 493.197,20 EUR z DDV. Ministrstvo za zdravje bo investicijo sofinanciralo v vrednosti 445.300,00 EUR, preostalih 10 % pa bo prispeval UKC Ljubljana.

   

Premier dr. Cerar je poudaril, da bo vlada z novo investicijo pomembno izboljšala dostopnost ter pogoje za izvajanje diagnostike in genetskega svetovanja bolnikom in družinam z genetsko pogojenimi boleznimi. S to novo investicijo se bo povečalo število opravljenih raziskav in se skrajšal čas čakanja. Hkrati se bodo zmanjšali stroški storitve, izboljšala se bo kakovost storitev s pridobivanjem točnejših rezultatov, prav tako se bodo uvedle nove preiskave, ki jih obstoječa naprava ne omogoča.

 

 

Izjava predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja po sestanku s slovenskimi znanstveniki in raziskovalci Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko UKC Ljubljana
Nalagam ...


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi