Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade s španskim premierjem o ključnih evropskih vprašanjih in krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je danes v Madridu srečal s španskim premierjem Pedrom Sánchezom. Predsednika obeh vlad sta izmenjala stališča do najbolj aktualnih evropskih in mednarodnih zadev ter se zavzela za poglobitev gospodarskega in kulturnega sodelovanja med državama. Predsednika vlade je na obisku v Madridu spremljal minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

Obsežen del pogovorov je bil namenjen prihodnosti delovanja Evropske unije. Premiera sta se strinjala, da je treba okrepiti delovanje EU, da se bo lahko učinkoviteje soočala s ključnimi izzivi in grožnjami, zagotavljala varnost na zunanjih mejah in znotraj unije ter omogočala ekonomsko in socialno varnost. Delila sta stališče, da sta ekonomska in socialna konvergenca v EU ključna pogoja za njeno dolgoročno stabilnost in enotnost. Voditelja sta pomemben poudarek razprave namenila razpravi o večletnem finančnem okviru EU 2021–2027 in se zavzela za čimprejšnji zaključek omenjenih pogajanj. Strinjala sta se, da bi morali voditelji na decembrskem zasedanju Evropskega sveta o tej temi opraviti resno in poglobljeno razpravo.

Premiera sta soglašala glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki EU, ki mora biti osnovana na učinkovitem nadzoru zunanjih meja EU. Strinjala sta se, da EU potrebuje evropske rešitve in ne enostranskih, ki bi spodkopale temeljna načela EU, in se zavzela za ponovno celovito delovanje schengenskega območja.

Voditelja sta se zavzela tudi za nadaljnje približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Premier Šarec je v pogovoru s španskim kolegom izpostavil, da mora EU ostati vključena in dejavna v regiji, saj je evropska perspektiva spodbuda za varnost, gospodarski in socialni napredek držav Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta srečanje izkoristila tudi za pogovor o možnostih nadaljnje krepitve dvostranskega sodelovanja, še posebej na gospodarskem področju, kjer pospešena stopnja rasti menjave med državama v zadnjih letih kaže na velik še neizkoriščen potencial. Slovenija si prizadeva za še tesnejše gospodarsko sodelovanje in večjo promocijo Slovenije v najširšem smislu. Predsednik vlade Marjan Šarec je španskega premierja ob tej priložnosti povabil v Slovenijo.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi