Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Predsednik vlade sprejel predstavnike Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je v vladnih prostorih sprejel predstavnike Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. »Veteranske in domoljubne organizacije opravljajo posebno poslanstvo za Slovenijo«, je izpostavil premier dr. Cerar in dodal, da ga veseli, da »smo skozi celoten mandat dobro sodelovali in marsikje znatno premaknili stvari na bolje«. Predsednik vlade se je predstavnikom koordinacije zahvalil za njihov prispevek pri ohranjanju slovenskih vrednot.

Predstavniki Koordinacije so predsedniku predstavili opravljeno delo v preteklem letu in načrtovane dejavnosti za leto 2018. Predsedovanje Koordinaciji v letu 2018 je prevzela Zveza veteranov vojne za Sloveniji. Njen predsednik Ladislav Lipič je na sestanku poudaril pomen usklajenega delovanja pri uresničevanju ciljev na različnih področjih; zlasti pri skrbi za veterane in invalide vojn, ohranjanju in uveljavljanju domoljubja in domoljubnih vrednot, ohranjanju in negovanju spomina na prelomne trenutke v boju za slovenski narod in domovino ter ohranjanju vrednot, ustvarjenih v bojih za osamosvojitev Slovenije skozi zgodovino.

 

Predsednik vlade dr. Cerar je povedal, da se zaveda pomembnosti veteranskih društev in organizacij, zato je vlada leta 2016 letna proračunska sredstva za vojne veterane podvojila s prejšnjih 757.735 EUR na 1.504.519 EUR. Prav tako je vlada v začetku aprila s predstavniki društev in zvez, ki delujejo v javnem interesu na področju vojnih veteranov in ki so bili uspešni na javnem razpisu, podpisala pogodbe o sofinanciranju njihovega delovanja za leto 2018 v skupni višini sredstev nekaj več kot 1,5 milijona evrov.

 

Premier dr. Cerar je v nadaljevanju sestanka izpostavil, da vlada poleg finančne pomoči Koordinaciji, skrbi tudi za ustrezni zakonodajni okvir. Med drugim sta v postopku spreminjanja Zakon o vojnih veteranih ter Zakon o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja, katerima je premier seveda izrazil svojo podporo. 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi