Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier Cerar ob mednarodnem dnevu strpnosti: Ustvarjajmo strpno ozračje v naši družbi

»Žalostni časi, ko je laže razbiti atom kakor predsodek.« Citat Alberta Einsteina še vedno glasno odraža dogajanje v naših sredinah.

Strpnost izražamo skozi dejanja priznavanja in spoštovanja univerzalnih človekovih pravic in svoboščin. Le-te smo pridobili zaradi krvave zgodovine prav s povezovanjem mednarodne skupnosti. In nanje ne smemo pozabiti. In o njih moramo prav tako učiti, saj le-tako lahko zaščitimo svoje in spoštujemo pravice drugih. 

 

Globalizacija je spremenila tudi Evropo in Slovenijo. Potrebe po strpnosti in solidarnosti bodo še naraščale. Verjeti moramo, da je svet lahko boljši, saj bomo le tako lahko napredovali. A ne smemo pozabiti, da z izključevanjem in zanikanjem povezanosti sveta, to ne bo možno. Brez strpnosti naš svet ne bo napredoval v svet, ki bo povezoval in skrbel za sočloveka. 

 

Ob številnih pojavih nestrpnosti in širjenja predsodkov moramo govoriti o strpnosti. Za strpnost se moramo boriti, kajti strah pred neznanim, strah pred drugačnim vodi do kriz in celo grozodejstev. Z osveščanjem in učenjem bomo ta strah pomagali zajeziti. Pomembno je, da so tudi v naših šolah te teme vključene v programe in da bomo že pri otrocih razvili  sposobnosti za neodvisno presojanje, kritično razmišljanje in etično sklepanje. 

 

»Delujmo skupaj za svet« je tudi slogan letošnjega Tedna globalnega učenja, ki poteka do 20. novembra. Udeležite se katere od aktivnosti, ki se izvajajo po vsej Sloveniji z namenom opozarjanja na različnosti in neenakosti tako na lokalni kot globalni ravni ter se dotikajo soočanja z migracijami, nenasilno komunikacijo, spoštovanjem človekovih pravic ipd. 

 

Kot predsednik vlade sem vedno na očeh javnosti, zato tudi javnost pozivam, da pred nestrpnimi dejanji in sovražnimi objavami na spletu premisli o posledicah svojih dejanj. To je odgovornost nas vseh. Ne le, da sovražnosti ne širimo, nanjo moramo tudi opozarjati. Z opozarjanjem na primere sovražnosti in nestrpnosti kot tudi z dejanji spoštovanja in sprejemanja lahko vsak od nas prispeva k bolj vključujoči družbi. Dovolite mi, da vas ob mednarodnem dnevu strpnosti pozovem, da se mi pridružite k ustvarjanju strpnega ozračja v naši družbi. 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih