Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar: Mreža slovenskih častnih konzulov vse pomembnejši del naše gospodarske diplomacije

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes kot osrednji govorec nagovoril častne konzule slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu, ki se v Ljubljani udeležujejo drugega tovrstnega srečanja v Sloveniji. »Vaša podpora je nenadomestljiv in nezamenljiv prispevek k slovenskemu gospodarstvu pri doseganju zadanih gospodarskih ciljev ter slovenski diplomatski mreži, relativno skromne velikosti,« je prisotnim častnim konzulom dejal premier dr. Cerar ter se jim ob tej priložnosti vsem skupaj zahvalil za dosedanje napore in privrženost Sloveniji. Tokratnega srečanja v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve se udeležuje kar 85 častnih generalnih in častnih konzulov Republike Slovenije z vsega sveta.

Kot je spomnil premier, Slovenija letos praznuje 25. obletnico svoje neodvisnosti in državnosti. Kljub relativni mladosti, je ocenil premier, pa Slovenija krepi svoj mednarodni položaj na vseh področjih ter izpostavil številne mednarodno priznane uspehe in vrhunske dosežke slovenskih znanstvenikov, športnikov, umetnikov in poslovnežev. »O tem sem se lahko znova prepričal ta teden, ko sem obiskal Japonsko,« je dodal.

 

Ob tem je kot enega pomembnih temeljev vsake države poudaril uspešno gospodarstvo, ki omogoča družbeni napredek in visok življenjski standard, ter izvozno naravnanost slovenskega gospodarstva, ki je s tem tudi soodvisno od mednarodnih dogodkov. »Zelo sem zadovoljen, da je diplomatska in konzularna mreža našega zunanjega ministrstva močna podpora slovenskemu gospodarstvu, pri čemer je velikega pomena vloga častnih konzulov,« je dejal premier.

 

Vaša podpora je nenadomestljiv in nezamenljiv prispevek k slovenskemu gospodarstvu pri doseganju zadanih gospodarskih ciljev ter slovenski diplomatski mreži, relativno skromne velikosti,« je prisotnim častnim konzulom dejal premier dr. Cerar. Ob tej priložnosti se je vsem skupaj tudi zahvalil za dosedanje napore in privrženost Sloveniji ter izrazil prepričanje, da lahko tudi v prihodnje skupaj prispevamo k uspešnejšemu položaju in višji konkurenčnosti  slovenskega gospodarstva v svetu.

 

»Uspešna internacionalizacija je eden ključnih ciljev naše vlade,« je še pojasnil, da si zato vlada prizadeva za boljše poslovne pogoje v Sloveniji, ki bo v podporo čim večjemu izvozu in promociji države kot atraktivne investicijske destinacije. »Slovenija je ambiciozna, odločena, da se razvije v zeleno referenčno državo, ki je uspešna v procesih digitalne preobrazbe gospodarstva in družbe,« je povedal premier ter dodal, da vlada vse bolj podpira tudi znanost, izobraževanje ter mednarodno izmenjavo študentov.

 

V nadaljevanju je nanizal ključne ekonomske pokazatelje od rasti BDP-ja do vse nižje brezposelnosti in porastu zaposlovanja, ki ga nadejajo z optimizmom, saj se slovensko gospodarstvo krepi že tretje leto zapored.  

 

Kot je še spomnil, je vloga častnih konzulov poleg gospodarstva zelo dragocena tudi na drugih področjih, kot je promocija Slovenije kot turistične destinacije, slovenske kulture  in sploh slovenskih interesov v mednarodni skupnosti. 

 

Srečanje je namenjeno predstavitvi Slovenije in slovenskega gospodarstva ter poglabljanju in vzpostavljanju novih stikov častnih konzulov s predstavniki slovenskih državnih organov ter gospodarstva. V okviru dvodnevnega programa bodo ob konferenčnem delu častni konzuli obiskali tudi Rogaško, Piran, Koper ter Postojno, kjer se bodo srečali s predstavniki nekaterih slovenskih podjetij, župani ter predstavniki turizma.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi