Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na 1. konferenci o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil 1. Nacionalne konference o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, kjer je zbrane tudi nagovoril. V svojem nagovoru je premier dr. Cerar izrazil pričakovanje, da bo nova konferenca postala tradicionalna in »sinonim za odličen dogodek, kjer se iskrijo ideje ter narekujejo moderni trendi za uspešno internacionalizacijo slovenskega gospodarstva«.

Premier dr. Cerar je v nadaljevanju svojega nagovora povedal, da se Vlada Republike Slovenija zaveda, da prav primerjava s tujimi podjetji in tujimi podpornimi okolji kaže pravo, realno sliko našega gospodarstva in našega poslovnega okolja. »Z veseljem ugotavljam, da so naša podjetja izjemno uspešna tudi in predvsem na tujih trgih, ter da je po skoraj štirih letih moje vlade opazno tudi izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji«, je ugotovil premier dr. Cerar. 

Uspešno delo vlade na področju ustvarjanja prijaznejšega poslovnega okolja so zaznale tudi mednarodne organizacije, ki ocenjujejo mednarodno konkurenčnost nacionalnih gospodarstev. Slovenija se je v letu 2018 na indeksu enostavnosti poslovanja Svetovne banke med 190 državami, ki jih vključuje indeks, uvrstila na 37. mesto. S tem mestom se Slovenija uvršča zelo blizu povprečja držav OECD z visokim dohodkom, kar je predvsem posledica dobre ocene Slovenije na področju enostavnosti ustanavljanja podjetij, pridobitve gradbenega dovoljenja in mednarodnega trgovanja. Poleg tega je Svetovni gospodarski forum v letošnjem poročilu o konkurenčnosti Slovenijo med 137. državami uvrstil na 48. mesto, kar je za 8 mest boljša uvrstitev kot v lanskem letu. Izboljšuje se tudi makroekonomsko okolje v Sloveniji, kar se kaže v ugodnih gospodarskih trendih. Samo v zadnjem letu se je BDP povečal za 5 %; izvoz se je povečal za 13 %; investicije pa za 12 %; močno se je zmanjšala brezposelnost. 

 

Premier dr. Cerar je ob nanizanih podatkih čestital prisotnim gospodarstvenikom za spodbudne rezultate, a ob tem spomnil, da »gospodarstvo ne more dihati s polnimi pljuči brez stabilnega političnega in predvidljivega ter varnega poslovnega okolja«. Vlada Republike Slovenije je zato v tem mandatu sprejemala nujne ukrepe za ugodno poslovno in investicijsko okolje. Eden od ključnih ukrepov vlade na področju spodbujanja investicij v Sloveniji je prav gotovo nov Zakon o spodbujanju investicij, ki omogoča enakopravno obravnavo vseh investitorjev, tako domačih kot tujih. Premier dr. Cerar je omenil še pospešeno posodabljanje cestne in železniške infrastrukture, digitalni napredek, novelo Zakona o dohodnini, kjer se je razbremenil del plače za poslovno uspešnost in božičnico ter posodobitev gradbene in okoljske zakonodaje. »Vlada je ukrepe sprejemala s ciljem postopnega izboljšanja poslovnega in podpornega okolja v Sloveniji, saj si želimo, da slovenska podjetja širite gospodarsko aktivnost in da se tuja podjetja pogosteje odločajo za investiranje v Slovenijo«, je zaključil premier dr. Cerar.
 

Nalagam ...

Nalagam ...


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi