Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na delovnem obisku v Luksemburgu

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se na povabilo premierja Velikega vojvodstva Luksemburg Xavierja Bettela mudi na delovnem obisku Luksemburga. Predsednika vlad sta v pogovorih največ pozornosti namenila tematikam zasedanja Evropskega sveta, ki bo potekal v četrtek in petek v Bruslju, v ospredju so bile migracije in azilna politika. Potrdila sta tudi odlične odnose med obema državama. Slovenski premier obisk Luksemburga nadaljuje s srečanjem voditeljev Slovenije, Luksemburga, Belgije, Nizozemske, Danske, Estonije in Češke, s ciljem izmenjave mnenj o najpomembnejših evropskih temah.

Premier dr. Cerar je v dvostranskem pogovoru poudaril, da Slovenija zelo ceni poglobljeno sodelovanje, ki je bilo v tem mandatu vzpostavljeno med Slovenijo in državami Beneluksa, saj je za omenjene države močna in integrirana Evropska unija ključnega pomena. 

 

Sogovornika sta se strinjala, da so migracije osrednja tema tokratnega Evropskega sveta in da morajo voditelji storiti vse, da ne bi prihajalo do enostranskih potez, kar bi škodovalo celotni Evropski uniji. Razpravo na nedeljskem neformalnem srečanju na sedežu Evropske unije sta oba ocenila za konstruktivno in za dobro podlago za nadaljnjo razpravo.

 

Premier Cerar je sogovorniku predstavil situacijo na tem področju v Sloveniji in poudaril, da je ključno boljše varovanje zunanjih meja EU, podpora državam Zahodnega Balkana in izvornim državam ter spoštovanje bilateralnih dogovorov v zvezi z mednarodno zaščito in vračanjem. Podprl je reformo evropskega azilnega sistema, v ospredju katere mora biti solidarnost, prav tako pa mora predvidevati načine, da lahko države članice v primeru večjih kriz učinkovito vodijo azilne postopke. 

 

Dotaknila sta se tudi odnosov med obema državama, ki so odlični in prijateljski, kar dokazuje tudi intenzivnost srečanj v zadnjih letih. Strinjala sta se, da so še priložnosti za poglabljanje gospodarskega sodelovanja.

 

Predsednik slovenske vlade svoj obisk v Luksemburgu nadaljuje s skupnim zasedanjem voditeljev Slovenije, Luksemburga, Belgije, Danske, Nizozemske, Estonije in Češke. Zasedanje je razdeljeno na dva dela: prioritete zasedanja Evropskega sveta in pogledi na prihodnost Evropske unije.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi