Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na letnem posvetu Zadružne zveze Slovenije: »Zadružnice in zadružniki že preko 145 let pomembno sooblikujete našo zeleno Slovenijo«

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je danes udeležil 44. letnega posveta Zadružne zveze Slovenije. V svojem nagovoru je poudaril, da je vsakoletni posvet Zveze prikaz in dokaz, kako močno je zadružništvo vpeto v pore slovenske družbe in kako močno tradicijo imajo v Sloveniji predvsem kmetijske in gozdarske zadruge. Premier dr. Cerar je poudaril, da »zadružnice in zadružniki s področja kmetijstva že preko 145 let pomembno sooblikujejo našo zeleno Slovenijo«.

Premier dr. Cerar je dodal, da zadružnice in zadružniki negujejo »tradicijo pionirjev zadružništva ter nadaljujejo s spoštovanjem temeljnih vrednot zadružništva, ki so poštenost, sodelovanje, socialna odgovornost in povezovanje«. Premier je izpostavil, da je »zadružništvo odraz skupnostne kulture Slovenk in Slovencev, saj je skrb za skupnost eno izmed najpomembnejših načel delovanja zadrug«. Premier dr. Cerar je posebej izpostavil priložnosti na področju turističnih in mladinskih zadrug, kjer Slovenija posebej potrebuje nov inovativen poslovni model za angažiranje in povezavo vseh potencialov, ki jih premore lokalno okolje.


Predsednik vlade je v nagovoru posebej izpostavil boj za zaščito slovenskega terana. Zbrane je spomnil, da je v Slovenijo minuli teden povabil predsednika Evropske komisije gospoda Junckerja in ga pozval, da ustavi postopek sprejemanja izjeme. Premier je poudaril, da je gospod Juncker njegovim argumentom prisluhnil in začasno ustavil postopek. Dr. Cerar je zbranim na letnem posvetu povedal, da se kot predsednik vlade zaveda pomembnosti zaščite terana za slovenskega kmeta, za slovenske vinarje ter za zadruge, ki teran pridelujejo. Premier je obljubil, da bo zato Slovenija storila vse, da zaščiti interese države in zavaruje slovenski teran.


Premier dr. Cerar je v zaključku govora izpostavil tudi, da »Vlada Republike Slovenije verjame v koncept zadružništva, zato je zadružništvo opredelila kot eno od prednostnih strateških področij«. Vlada je ustanovila tudi vladno projektno skupino za zadružništvo, katere namen je promocija idej zadružništva ter spodbujanje ustanavljanja zadrug na drugih področjih. Vladna projektna skupina za zadružništvo si prizadeva tudi za lažje poslovanje zadrug v mednarodnem okolju in pripravlja nabor ukrepov za lažje vključevanje zadrug v mednarodno poslovno okolje.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih