Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na odprtju sejma Natour Alpe-Adria

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil odprtja sejma Natour Alpe-Adria. Premier dr. Cerar je v svojem nagovoru izpostavil, da je sejem Natour Alpe Adria eden pomembnejših turističnih dogodkov v Sloveniji, ki ponuja pestre strokovne vsebine ter je hkrati odlična priložnost za sklenitev novih mednarodnih poslovnih vezi na področju turizma. Na sejmu se letos predstavlja preko 200 turističnih ponudnikov iz 11 držav. Osrednja tema prireditve je zeleni aktivni turizem, ki zasleduje koncept »Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma v obdobju 2017 – 2021«, ki jo je konec preteklega leta sprejela vlada.

 

Premier dr. Cerar je dodal, da "Slovenija v leto 2018 upravičeno vstopa z velikimi pričakovanji, saj je za nami uspešno leto 2017, v katerem smo zabeležili odlične rezultate: ne le slovenskega turizma, temveč celotnega gospodarstva". Turizem je ena še posebej svetla točka našega gospodarstva. "Veseli me, da vedno več tujih obiskovalcev prepozna Slovenijo kot atraktivno, zeleno, prijazno in varno destinacijo", je dodal premier. Slovenijo je lani obiskalo več kot 4,7 milijona turistov, kar je 13 odstotkov več kot v predhodnem letu. Skupaj so ustvarili skoraj 12 milijonov prenočitev, kar v primerjavi s predhodnim letom predstavlja 11-odstotno rast. Število tujih turistov se je lani povečalo za 17 odstotkov na 3,4 milijona, ustvarili so skoraj 8,1 milijona prenočitev. 

 

Podatki kažejo, da se je Slovenija na zemljevidu sveta uspela pozicionirati kot privlačna, trajnostno naravnana turistična destinacija. To dokazuje tudi udeležba na naših mednarodnih dogodkih s področja turizma ter priznanja in nagrade, ki so slovenskemu turizmu dodeljene s strani tujih strokovnjakov. Še posebej ponosni smo lahko na naziv prve Zelene destinacije na svetu v letu 2016 ter ugledne nagrade National Geographic World Legacy Destination Leadership v letu 2017. 

 

Premier dr. Cerar je zaključil: "V prav vsakem kotičku naše države najdemo zgodbe, bogato naravno in kulturno dediščino ter kreativne in inovativne ljudi. Zato smo prepričani, da nam bo uspelo uresničiti vizijo, ki smo si jo zastavili v novem strateškem dokumentu, da bo Slovenija prepoznavna kot globalna zelena butična destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja".

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi