Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na osrednji slovesnosti ob dnevu pomorstva

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu pomorstva. Premier je v svojem nagovoru zbranim spomnil, da je Slovenija pomorska država in da je zato prav, da imamo dan, ki ga posvečamo morju in pomorstvu.

Predsednik vlade je izpostavil, da je Slovenija na današnji dan pred 27 leti sprejela Resolucijo o pomorski usmeritvi Slovenije. Z njo smo se zavezali, da bomo ohranjali svojo zgodovinsko pomorsko identiteto ter vodili gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena. Premier dr. Cerar je dodal, da ni odveč poudariti, da na mednarodnem nivoju prav zato krepimo prepoznavnost koprskega pristanišča in prometno-logističnega sektorja. Pomorstvo je namreč nepogrešljiv člen v globalnih oskrbovalnih verigah, saj kar 90 odstotkov vse svetovne trgovine poteka po vodi. Po svetovnih morjih in oceanih pluje okrog 50 tisoč trgovskih ladij, ki zaposlujejo več kot milijon pomorščakov. »Prepričan sem, da se bo zahvaljujoč tehnološkemu razvoju in gospodarski liberalizaciji pomorsko gospodarstvo razvijalo in krepilo tudi v bodoče«, je dodal premier in povedal, da je ta vlada prav zato z mrtve točke premaknila drugi tir železniške povezave med Divačo in Koprom.  

Dr. Cerar je opozoril, da je Slovenija v svojih strateških usmeritvah vedno spoštovala in upoštevala pomorsko pravo ter mednarodna pravila. »Tudi zato je razsodba arbitražnega sodišča glede meje na morju med Slovenijo in Hrvaško za Slovenijo dokončna in zavezujoča«, je bil jasen premier in dodal, da bo »pomorsko prostorsko načrtovanje še naprej temeljilo na spoštovanju mednarodnih pravnih norm in upam, da bo slovenski poti čim prej sledila tudi Hrvaška«.

Premier dr. Cerar je v zaključku nagovora povedal, da Slovenija med svoje prioritete postavlja gospodarski razvoj in ekologijo. »Zato svoje napore usmerjamo v ekološko zaščito Jadranskega morja in s tem tudi Sredozemlja, saj se zavedamo, da je pritisk urbanizacije, turizma in drugih gospodarskih dejavnosti na tem ranljivem območju Jadrana še kako občutiti«, je izpostavil. Premier je zato opozoril, da je »potrebno z Jadranskim morjem, ki predstavlja naše skupno neprecenljivo bogastvo skrbno ravnati in gospodariti«.  

Predsednik vlade je slovenskim pomorščakom ob dnevu pomorstva čestital in se jim zahvalil za njihovo delo.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi