Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na slavnostni prireditvi ob 30. obletnici porodnišnice Ljubljana

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil slavnostne prireditve ob 30. obletnici delovanja nove porodnišnice Ljubljana. Premier je zbrane tudi nagovoril in poudaril, da je skrb za človeka prioriteta vlade, ki jo vodi. Zato vlada povečuje sredstva za zdravstvo in uvaja številne spremembe v zdravstvu v dobrobit ljudi.  

 

 

Premier je izpostavil, da je vlada konec lanskega leta zagotovila sredstva za nakup vrhunske ultrazvočne aparature za preiskave v ginekologiji in porodništvu z najnovejšo strojno in programsko opremo v vrednosti četrt milijona evrov. Prav tako je vlada že potrdila širitev Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev Ginekološke klinike v Ljubljani v vrednosti več kot dva milijona evrov. Posebej pomembno je, da bo prav ta Enota lahko poskrbela ne le za novorojence iz ljubljanske regije, temveč tudi za najbolj kritične primere iz celotne Slovenije. O pomenu te Enote največ pove podatek, da so v letu 2016 v njej zdravili že 658 otrok, od tega 166 otrok, ki so bili ob porodu  lažji od kilograma in pol. Potrjen je tudi skoraj polmilijonski nakup masnega spektrometra za Pediatrično kliniko, ki bo omogočil najbolj učinkovito metodo na področju diagnostike in s tem zgodnje odkritje več kot 30 različnih motenj presnove pri novorojenčkih.  »To so pomembne nove investicije, pravzaprav investicije v novo življenje«, je poudaril premier, ki je prisotnim iskreno zaupal, da je tudi sam navezan na ljubljansko porodnišnico, saj sta se v njej rodila tudi njegova otroka.  

 

 

Premier se je v svojem nagovoru ozrl tudi na napoved referenduma o Zakonu o zdravstveni dejavnosti. Zakon je po besedah predsednika vlade namenjen krepitvi javnega, dostopnega in solidarnega zdravstva. Ta vlada ustvarja sistemske temelje za pravični javni zdravstveni sistem. Pri tem je še poudaril, da so lobiji v zdravstvu, ki jim gre le za njihove lastne koristi, ne pa za dobrobit pacientov, izredno močni in se spremembam, ki bodo to uredile, zelo upirajo. Predsednik dodaja, da so spremembe na bolje v javnem zdravstvu prioriteta, zato se z njimi nadaljuje. 

 

 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi