Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na vrhu slovenskega gospodarstva za Slovenijo kot deželo poštene igre

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes nagovoril udeležence 9. Vrha slovenskega gospodarstva, ki ga je na Brdu pri Kranju organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. Kot ključno nalogo nove vlade je izpostavil ustvarjanje pogojev za trajnostno gospodarsko rast zlasti s politično stabilnostjo. Pri tem je pozval k soustvarjanju Slovenije kot dežele poštene igre, tako v gospodarstvu, politiki kot drugod. Slednje je pomembno zlasti zaradi prihodnjih generacij, je povedal predsednik vlade ter gospodarstvenike, politike in sindikate pozval k dialogu za dobrobit vseh.

O že 9. Vrhu slovenskega gospodarstva, ki je letos potekal v znamenju interaktivne razprave gospodarstva, stroke in politike, je predsednik vlade dr. Cerar po predstavitvah panelistov, ki so razpravljali tekom dneva, v svojem nagovoru uvodoma dejal, da so mu všeč predlogi gospodarstva, podani tekom Vrha, saj nakazujejo poti k uspešnejši Sloveniji. Ocenil je, da je predlaganim ukrepom skupen poziv k delovanju v skladu z zdravo pametjo v gospodarstvu, finančnem svetu ter v urejanju družbenih odnosov na sploh.

Letošnji Vrh slovenskega gospodarstva je po njegovih besedah naslovil vsebinska področja, ki jih kot pomembna prepoznava tudi vlada, to so delovanje pravne države, izboljšanje poslovnega okolja, nov razvojni zagon in jasna spodbuda izvozu. Pri tem je naštel vrsto ukrepov, ki jih za napredek na navedenih področjih prioritetno predvideva že sam koalicijski sporazum.

Tako je tudi v izjavi za medije po dogodku poudaril, da je veliko število članov vlade na Vrhu izkaz spoštovanja in sporočilo, da želijo za premike v gospodarstvu storiti čim več. Tako bodo člani vlade današnje napotke tudi temeljito preučili in glede na pristojnosti upoštevali pri svojem nadaljnjem delu, je dejal premier. Kot je še na kratko strnil v izjavi za medije, se bo vlada v naslednjih mesecih ukvarjala s konsolidacijo javnih financ, pri čemer ne bo zviševala davkov, spodbujala bo prestrukturiranje podjetij, poskušala bo stimulirati domače in tuje investicije, nadaljevala bo tudi s procesom privatizacije.

Predsednik vlade je sicer v svojem nagovoru poudaril, da Slovenija deluje kot vozilo, ki ima smer, a njegov voznik hkrati pritiska na pedalo za plin in pedalo za zaviranje. To vozilo je treba počasi uravnotežiti, je opozoril in dodal, da je tukaj pomembna prav vloga politike, ki mora odstraniti zavirajoče dejavnike in najti pravo smer, katere se je treba nato tudi držati. Po njegovem prepričanju so prvi znaki prehajanja v nove tirnice že tukaj.

Kot je še dejal premier, manjka v Sloveniji poštene igre, kot velja na primer v nogometu, kjer igralcu, ki se poškoduje, vsi na igrišču dajo možnost, da si opomore. Sam namreč meni, da ni pošteno od države zahtevati tisto, kar je naloga podjetij, organizacij in posameznikov kot ni pošteno, da se od podjetij in organizacij zahteva tisto, kar je naloga državnih institucij. V Sloveniji je veliko poškodovanih igralcev, je nadaljeval in kot pot k okrevanju izpostavil sodelovanje, zaupanje in spoštovanje vseh deležnikov. "Slovenija mora postati dežela poštene igre v gospodarstvu, politiki in drugod," je dejal predsednik vlade in gospodarstvenike, politike in sindikate pozval k dialogu.

Letošnjega Vrha so se ob več kot 400 vodilnih gospodarstvenikih udeležili tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, ter ministrice in ministri Vlade Republike Slovenije.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi