Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na vrhu vzhodnega partnerstva pozdravil nove konkretno začrtane cilje do leta 2020

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes v Bruslju udeležil Vrha vzhodnega partnerstva v Bruslju, že petega po vrsti. Voditelji so se v skupni deklaraciji zavzeli za nadaljnjo krepitev vezi, katerih namen je okrepiti stabilnost v regiji ter politične in gospodarske odnose EU z vzhodnimi sosedami. Kot so izpostavili, je utrjevanje in spodbujanje skupnih vrednot in načel ključna prioriteta, ki prispeva k razvoju okrepljenih odnosov. Premier dr. Cerar je po koncu srečanja izpostavil dosedanje pomembne premike in ambiciozen načrt za naprej, ki pomeni, da je nadaljnje partnerstvo zaželeno, s ciljem zagotavljanja miru, stabilnosti in varnosti. Slovenski premier je obenem opozoril, da partnerske države za zdaj ne morejo pričakovati, da bi lahko iz tega procesa nastal kakšen pridružitveni proces, je pa sodelovanje izjemno pomembno in Slovenija ga popolnoma podpira.

Voditelji so se zavezali h krepitvi demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, pri čemer ostaja po besedah predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska EU zavezana podpori ozemeljski celovitosti, neodvisnosti in suverenosti vseh partneric. Kot je pojasnil, je bila ohranitev enotnosti ključno vodilo pri sprejemanju deklaracije. Evropska politika vzhodnega partnerstva namreč ni uperjena proti nikomur.

Voditelji so se sicer zavezali načrtu 20 konkretnih projektov do leta 2020. Cilj je doseči oprijemljive koristi za državljane Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Armenije, Azerbajdžana in Belorusije, oblastem pa pomagati v boju proti korupciji in izvajanju drugih reform.

Ob robu vrha sta EU in Armenija podpisali sporazum o celovitem okrepljenem partnerstvu ter končali pogajanja o novem letalskem sporazumu.Vzhodno partnerstvo je bilo vzpostavljeno leta 2009 s ciljem spodbujanja tesnejših političnih in gospodarskih vezi med EU in navedenimi šestimi vzhodnoevropskimi partnerskimi državami.

Bruseljski vrh vzhodnega partnerstva je bil tako priložnost za ponovitev sporočil z vsemi šestimi partnerskimi državami na dvostranskih in večstranskih področjih sodelovanja ter za poudarek konkretnih prednosti tesnega sodelovanja tako za partnerske države kot tudi za države članice.

Slovenija ostaja zavezana vzhodnemu partnerstvu kot najpomembnejši politiki EU v zvezi s šestimi partnerskimi državami, njegov poseben pomen se kaže v luči nestabilne varnostne situacije. Slovenija posebej zagovarja pomen vladavine prava in krepitve institucij v državah partnericah, ter pomen perspektive za mlade, transportnih povezav in urejenega poslovnega okolja. Kot je izpostavil premier dr. Cerar, poglabljanje političnega in gospodarskega sodelovanja s partnerskimi državami ostaja odvisno predvsem od implementacije reform in spoštovanja evropskih vrednot.

 

 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi