Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar na zasedanju Jadranske listine: vrata evro-atlantskih povezav morajo ostati odprta za države Zahodnega Balkana

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se udeležuje posebnega zasedanja držav članic in opazovalk Jadranske listine, pobude, oblikovane z namenom podpore evro-atlantski integraciji držav Jugovzhodne Evrope. V svojem nagovoru je slovenski premier poudaril, da je pobuda zelo pomembna za sodelovanje med državami v regiji, s čimer se krepi medsebojno zaupanje in razumevanje, kar je ključno za reševanje odprtih vprašanj. Po njegovih besedah bo to spodbudilo tudi razvojni napredek držav v smeri spoštovanja temeljnih vrednot Nata in Evropske unije. Ob robu zasedanja se je predsednik vlade bilateralno sestal s podpredsednikom Združenih držav Amerike Mikeom Penceom, v večernih urah pa ima predvideno tudi delovno srečanje s predsednikom črnogorske vlade Duškom Markovićem.

Predsednik vlade dr. Cerar je na zasedanju izpostavil, da s pomočjo pobude Jadranske listine prihaja do pomembnega napredka v regiji in da države pomembno prispevajo k mednarodni varnosti in stabilnosti. »Zagotavljanje trajnosti napredka in reševanje odprtih vprašanj sta ključna za spodbujanje zaupanja in razumevanja med državami, kar je temelj za konstruktivno regionalno sodelovanje in dialog. Le to bo omogočilo regiji, da se posveti tudi drugim izzivom, posebej tistim, povezanih z varnostjo, terorizmom in migracijami,« je poudaril slovenski premier in v imenu Slovenije pozdravil odločenost voditeljev držav članic Jadranske listine, da pospešijo izvajanje reform. Poudaril je, da bo Slovenija še naprej spodbujala in podpirala te procese. »Ključno je delovanje v smeri krepitve vladavine prava, spoštovanja temeljnih človekovih pravic in demokratičnih vrednot,« je izpostavil predsednik vlade Cerar.

Stabilnost regije je sicer strateškega pomena za Slovenijo, zato ta s svojimi izkušnjami in znanjem aktivno podpira reformne procese in državam nudi konkretno pomoč in nasvete na njihovi poti v zvezo NATO in Evropsko unijo. Tako je bilo tudi v primeru Črne gore, ki je nedavno postala 29. članica zavezništva, kar je po oceni predsednika vlade jasen dokaz in signal, da je Črna gora dosegla izjemen napredek, hkrati pa tudi, da vrata za države v regiji ostajajo odprta. Poudaril je, da Slovenija trdno verjame, da mora tako ostati tudi naprej. »Slovenija je pomembna partnerica državam Jugovzhodne Evrope, tudi vabilo na tokratno srečanje je na nek način priznanje Sloveniji za njeno pozitivno vlogo v regiji,« je v izjavi medijem izpostavil slovenski premier.

Ob robu zasedanja se je predsednik vlade ločeno bilateralno sestal s podpredsednikom Združenih držav Amerike Mikeom Penceom. Sogovornika sta največjo pozornost namenila dvostranskim odnosom med državama, ki sta ju označila za zelo prijateljske, ter stališčem Slovenije o situaciji v regiji Zahodnega Balkana. Premier dr. Cerar je v pogovoru izpostavil tudi pomen spoštovanja mednarodnega prava kot garanta stabilnosti in varnosti na Zahodnem Balkanu ter pomenu tega za širšo regijo, Evropo in svet.

Po končanem posebnem zasedanju Jadranske listine se bo premier dr. Cerar v večernih urah sestal tudi s svojim kolegom, črnogorskim premierjem Duškom Markovićem. Predsednika vlad bosta na delovnem srečanju največ pozornosti namenila gospodarskemu in razvojnemu sodelovanju med državama, pristopanju Črne gore Evropski uniji ter izmenjavi mnenj o razmerah v regiji. Slovenija in Črna gora imata sicer odlične odnose brez odprtih političnih vprašanj.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih