Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar ob svetovnem dnevu otrok simbolično predal vodenje vlade otroški predsednici vlade

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes, ob svetovnem dnevu otrok, svoje delo simbolično predal otroški predsednici vlade Dori Pestotnik Stres. Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ko ob svetovnem dnevu otrok mladi prevzamejo najpomembnejše vloge v družbi: politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu, športu in kulturi.

  

Premier Cerar je poudaril, da je izjemno vesel, da lahko sodeluje v pobudi, saj je to priložnost, da se mladim še bolje prisluhni, hkrati pa se jim tudi približa politično odločanje. Otroška predsednica vlade je s svojimi otroškimi svetovalci predsedniku vlade tudi predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. Ta je med drugim pokazala, da zgolj 4 % otrok v Sloveniji meni, da njihovo življenje ni takšno, kot bi si želeli. Sogovorniki so se strinjali, da je podatek optimističen, a hkrati motivacija, da si skupaj prizadevamo za 0 %.

  

Delovni dan otroške predsednice vlade Dore se je pričel s primopredajo poslov in dvostranskim »primopredajnim« srečanjem s predsednikom vlade Cerarjem. Zatem je prevzela prostore predsednika vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani ter imela nato prvi kolegij s svojimi svetovalci. 

  

Na sestanku in na kolegiju so otroci razpravljali o rezultatih raziskave ter predsedniku vlade predstavili svoje predloge, s katerimi bi še izboljšali položaj otrok in mladih v družbi. Pogovarjali so se o načinih za večjo participacijo mladih pri odločanju, mladih v medijih, znižanju pravice na 16 let, prostovoljstvu mladih ter uresničevanju Agende 2030. 

  

Predsednik vlade Cerar je pohvalil mlade sogovornike, ki so se odgovorno pripravili na svoje današnje vloge. Z otroško predsednico vlade sta sklenila, da bosta še naprej delovala v korist otrok, premier Cerar pa je sprejel še dodatno zavezo, da bo tudi v prihodnje deloval kot zagovornik otrok in med političnimi odločevalci pomagal krepiti zavedanje o pomembnosti sprejemanja odločitev, ki krepijo kakovost življenja otrok. Podpiral bo udejanjanje ukrepov Agende 2030, s katero se je Slovenija med drugim zavezala, da bo do leta 2030 za polovico zmanjšala število otrok, ki živijo pod pragom revščine.

  

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi