Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar podelil priznanje zlata gazela 2017

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je nocoj udeležil prireditve Gazela 2017 in žalskemu podjetju Tehnos izročil priznanje zlata gazela 2017. V svojem nagovoru je premier dr. Cerar izpostavil, da mu je v veliko čast, da lahko vnovič sodeluje pri projektu, ki že 17 let zaporedoma izpostavlja najboljša hitro rastoča slovenska podjetja v Sloveniji.

  

Premier dr. Cerar je povedal, da se priznanje Časopisne družbe Dnevnik vnovič podeljuje slovenskim podjetjem, ki »prehitevajo prihodnost, ki narekujejo rast in razvoj, ki raziskujejo še neodkrito«. Po prepričanju premiera so tovrstni dogodki nujni, saj gre za prikaz slovenskega znanja, talenta in inovativnosti. Projekt Gazela namreč ne nagrajuje najhitreje rastočih, temveč najboljše med najhitreje rastočimi. Gre za podjetja, ki rastejo dinamično in so obenem trajnostno naravnana. 

  

Predsednik vlade je prisotne podjetnike zato vzpodbudil, da svoje zgodbe o uspehu pripovedujejo predvsem mladim. »Mladi namreč potrebujejo zgled, morajo razumeti potencial uspeha v Sloveniji in spoznati tudi izzive v poslovnem okolju,« dodaja premier. »Čim več bo uspešnih podjetij, tem bolj bo Slovenija prepoznana po inovativnosti in razvoju, tem bolj bomo lahko samozavestni. In tem bolj bodo mladi lahko videli, kaj vse lahko ustvarijo s svojim znanjem, zavzetostjo in ekipo,  ki raste in se razvija«, dodaja predsednik vlade. 

  

Premier je izpostavil, da so 'gazele' ključni del vsakega gospodarstva, tudi slovenskega. Prispevajo namreč pomemben delež k ustvarjanju novih delovnih mest, razvoju novih pristopov in tehnologij, povečanju produktivnosti ter k rasti bruto domačega proizvoda. Za Slovenijo, ki je majhno in izvozno naravnano gospodarstvo so 'gazele' še kako pomembne. Premier je poudaril, da se vlada zaveda svoje odgovornosti, da prisluhne gospodarstvu ter po svojih močeh pomaga. Slovenija je storila korak naprej s pomembnimi reformami. Okrevanje bančnega sektorja prispeva k nadaljnji gospodarski rasti, izboljšave v javni upravi pa odpravljajo administrativne ovire in krajšajo postopke, je poudaril predsednik vlade. V zadnjih letih so se tudi v veliki meri odpravili sodni zaostanki, ki so izjemno pomembni za vsakodnevno poslovanje podjetij. »Brezposelnost se je iz skoraj 130.000 v letu 2014 znižala na manj kot 85.000 v letošnjem letu, brezposelnih je tako že skoraj 50.000 manj ljudi kot v letu, ko je mandat nastopila aktualna vlada,« izpostavlja predsednik vlade in dodaja, da ga posebej veseli, da se je brezposelnost med mladimi prepolovila. 

  

Premier je opozoril, da visoka raven gospodarske rasti ni samoumevna. Je posledica izjemno dobrega poslovanja podjetnikov, globalnih razmer in ukrepov ter politik vlade. »Da se bo pozitivni trend lahko nadaljeval moramo tudi v bodoče izboljševati izvozno učinkovitost, ohranjati pridobljeno visoko zaupanje zasebnih potrošnikov in investitorjev ter nadaljevati z državnimi investicijami na področju infrastrukture,« opozarja premier. V prihodnjih proračunih zato vlada predvideva več sredstev za vse resorje, največ dodatnih sredstev pa se namenja za infrastrukturo, znanost, varnost in zdravje. Nadaljevalo se bo z davčnim prestrukturiranjem, kar bo še dodatno izboljšalo konkurenčnost naših podjetij, poudarja premier. Med drugim se pripravlja tudi nov Zakon o spodbujanju investicij, ki bo izenačil vse investitorje - tako domače kot tuje.  

  

Premier je v zaključku svojega nagovora čestital vsem finalistom ter se jim zahvalil za neizmerljiv doprinos k razvoju slovenskega gospodarstva. 

  

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi