Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar: Proces implementacije arbitražne razsodbe je priložnost za krepitev medsebojnega zaupanja

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes na delovnem obisku v Ljubljani gostil predsednika Vlade Republike Hrvaške mag. Andreja Plenkovića. Slovenski premier je svojega hrvaškega kolega v Ljubljano povabil na dan odločitve arbitražnega sodišča, da bi državi v dialogu pričeli proces implementacije arbitražne odločbe. Tako sta danes sogovornika največ pozornosti namenila arbitražni odločbi, za katero je hrvaški premier Plenković vnovič izpostavil, da je hrvaška stran ne priznava. Premier Cerar je poudaril, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe strani, njeno spoštovanje pa je tudi priznavanje pomena mednarodnega prava in zavzemanje za temeljne vrednote EU, kot sta vladavina prava in spoštovanje prevzetih mednarodnih obveznosti.

  

Predsednik vlade dr. Cerar je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski sosednji državi z razvejanimi odnosi na različnih področjih. Izrazil je zadovoljstvo, da je premier Plenković obiskal Ljubljano, da sta zagnala nov dialog med državama. Tako sta se dogovorila za naslednje srečanje v Zagrebu, saj je po besedah slovenskega premierja Slovenija pripravljena na dialog o implementaciji arbitražne razsodbe. »Pričakuje,, da bo ta dialog privedel do rezultatov v razumnem roku,« je dejal slovenski premier in ob tem izrazil tudi pripravljenost za reševanje ostalih odprtih vprašanj, ki so pomembna za dvostranske odnose. Hkrati je poudaril tudi pomen krepitve medsebojnega zaupanja. »Ravno proces implementacije arbitražne odločbe nam ponuja priložnost za krepitev tega zaupanja. Upam, da jo bomo skupaj izkoristili,« je poudaril predsednik slovenske vlade.

  

»Želim jasno poudariti, da je meja med državama zdaj določena in da bo Slovenija vztrajala pri implementaciji razsodbe. Na tem mestu izražam pričakovanje, da bo Hrvaška spoštovala mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Izvajanje jurisdikcije obeh držav v skladu z arbitražno razsodbo je najboljše zagotovilo za izogibanje incidentom in nepotrebnih napetosti,« je na novinarski konferenci po srečanju še izpostavil premier Cerar in dejal, da je z razsodbo rešeno mejno vprašanje, ki je dolga leta bremenilo medsebojne odnose.

  

Posnetek novinarske konference 

  

  

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi