Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar s kitajskim podpredsednikom vlade Gaolijem o nadaljnji krepitvi sodelovanja med državama

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar danes na delovnem obisku v Sloveniji gosti prvega podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Zhanga Gaolija. Do sedaj najvišjega obiska predstavnika kitajske oblasti v Sloveniji prihaja v luči 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Sogovornika sta se strinjala, da imata državi dobro razvite odnose na bilateralni in multilateralni ravni, zelo se krepi tudi sodelovanje na gospodarskem področju.

Slovenija in Kitajska imata tradicionalno zelo dobre odnose, ki so prijateljski in odprti, med državama redno potekajo politični stiki na različnih ravneh, tako bilateralno kot multilateralno. Slovenski predsednik vlade in kitajski podpredsednik vlade sta se strinjala, da sta državi v 25 letih vzpostavili zaupanja vreden partnerski odnos, ki ga bosta naprej vzdrževali in krepili.

Največjo pozornost sta sogovornika v današnjih pogovorih namenila gospodarskemu sodelovanju, ki se sploh v zadnjih letih vnovič krepi, tako na področju blagovne menjave kot na področju investicij.

Kitajska je sicer najpomembnejši trgovinski partner Slovenije v Aziji, obseg blagovne menjave je v letu 2016 presegel 1 milijardo evrov, kar Kitajsko uvršča na dvanajsto mesto med vsemi trgovinskimi partnericami Slovenije. Stopnja rasti blagovne menjave je nadpovprečna, Kitajska se po rasti lanskega obsega menjave uvršča na tretje mesto med vsemi državami. Sploh vzpodbudna je rast slovenskega izvoza, ki je znašala kar 83,5 %, na 271 milijonov evrov. Predsednik slovenske vlade je izpostavil, da je na Kitajskem največ priložnosti za visoko specializirana podjetja iz nišnih panog, najbolj na področju informacijskih tehnologij, avtomobilskih komponent, novih materialov, alternativnih virov energije ipd.

Nezanemarljiva je tudi menjava med državama na področju storitev, tu k rasti največ pripomorejo informacijske storitve in turizem. V lanskem letu je Slovenija beležila slabih 45.000 prihodov kitajskih turistov, kar je 19,4 % rast na letni ravni. Sogovornika sta se pogovarjala o spodbujanju tega trenda, tako z vidika ponudbe kot z vidika boljših prometnih povezav med državama.

V letu 2016 sta državi beležili znatno povečanje investicijskega sodelovanja. Premier dr. Cerar je izpostavil, da ga veseli večje število skupnih projektov na področju visokih tehnologij in proizvodov najvišje dodane vrednosti, ti projekti predstavljajo dober način sodelovanja slovenskega znanja in nišnih tehnologij s kitajskim kapitalom ter skupnim prodorom na kitajski in evropski trg.

Po oceni slovenskega premierja je iniciativa 16+1 zelo koristna pobuda za iskanje novih priložnosti na gospodarskem in drugih področjih, v okviru te pobude je Slovenija zelo aktivna tudi na področju kmetijstva in gozdarstva. Tako je Slovenija prevzela aktivno vlogo pri koordinacijskem mehanizmu za sodelovanje na področju gozdarstva, prav tako pa bo v Sloveniji avgusta potekalo srečanje kmetijskih ministrov 16+1. Slovenija sicer izvaja vrsto aktivnosti za spodbujanje izvoza slovenskih živil živalskega izvora na Kitajsko.

Teme, ki sta jim sogovornika danes namenila posebno pozornost, so tudi šport, digitalizacija, letalstvo, visoko šolstvo, znanost in kultura. Na omenjenih področjih državi sodelujeta v obliki dvostranskih sporazumov, na ravni držav 16+1 in s konkretnimi projekti.

Slovenski predsednik vlade in kitajski podpredsednik vlade sta se dotaknila tudi nekaterih drugih tem, med drugim grožnjam terorizma in prihodnosti Evropske unije ter odnosom med Evropsko unijo in Kitajsko. Premier Cerar je ocenil, da kitajska iniciativa »One Belt One Road« predstavlja dodatno priložnost za spodbujanje sodelovanja in krepitev strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Kitajsko.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi

Predsednik vlade na družbenih medijih