Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar se udeležuje Evropskega sveta v Bruslju

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Prvi dan zasedanja so evropski voditelji namenili predvsem razpravi o varnosti in obrambi, socialnim zadevam, izobraževanju in kulturi, migracijam ter aktualnim zunanjepolitičnim vprašanjem. Današnje srečanje se bo osredotočalo predvsem na prihodnost evropske ekonomske in monetarne unije ter pogajanjem o izstopu Združenega kraljestva iz EU (t.i. brexitu).

Evropski voditelji so na evropskem vrhu pozdravili vzpostavitev stalnega strukturiranega sodelovanja na področju obrambe (PESCO), kar so tudi slavnostno obeležili s posebnim dogodkom. Slovenija od začetka razprave na področju varnosti in obrambe podpira nadaljnjo krepitev sodelovanja na tem področju in krepitev strateške avtonomije EU, ob upoštevanju komplementarnosti s strateškimi partnerji. 

 

»Odgovarjamo na aktualne varnostne razmere po svetu,« je ocenil premier Cerar in dejal, da Slovenija s pristopom k PESCO-u potrjuje svojo namero ostati del najtesnejšega in najambicioznejšega jedra EU.

Teme včerajšnjega srečanja so bile tudi socialne zadeve, izobraževanje in kultura, zaključki so bili oblikovani na podlagi razprave, ki je potekala prejšnji mesec v Göteborgu. »Slovenija pozdravlja krepitev zavedanja o teh področjih na najvišji ravni EU«, je poudaril predsednik vlade ter posebej izpostavil krepitev socialne dimenzije EU v podpori poštenim in dobro delujočim trgom dela in sistemov socialnega varstva. Po njegovi oceni je veliko prostora za krepitev skupne evropske identitete na področjih izobraževanja in kulture, pri tem pa posebej izpostavil skupne programe in instrumente EU, sploh na področju mobilnosti (npr. Erasmus).

 

Člani Evropskega sveta so na delovni večerji posebno pozornost namenili tudi migracijam. Strinjali so se, da so bili narejeni pomembni premiki pri soočanju z migracijskimi pritiski na ravni EU, vendar pa obstajajo določena odprta vprašanja, ki jih je v izhodiščih za razpravo začrtal že predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Slovenija v tej razpravi prihaja s svojim predlogom, s katerim bi lahko presegli zastoj v pogajanjih o reformi dublinske uredbe, in sicer bi lahko pri oblikovanju kriznega mehanizma EU upoštevali obstoječo direktivo o začasni zaščiti in jo ustrezno nadgradili. Kot doslej, se je tudi tokrat slovenski predsednik vlade zavzel za polno delujoče schengensko območje.

 

Evropski voditelji so se v razpravi dotaknili tudi zunanjepolitičnih tem, tako so podaljšali sankcije Rusiji ter potrdili dosedanja stališča EU o mirovnem procesu v izraelsko-palestinskem konfliktu in v zvezi z Jeruzalemom kot prestolnico Izraela ostali pri stališču, ki je skladno z mednarodno veljavnimi odločitvami. 

 

Po opravljenih zasedanjih je predvideno tudi bilateralno srečanje predsednika vlade s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Gre še za eno v vrsti srečanj, z namenom dosega napredka pri implementaciji arbitražne razsodbe. Stalni dialog med državama sicer intenzivno poteka tudi na strokovni ravni.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi