Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar sprejel evropskega komisarja za notranje zadeve, migracije in državljanstvo Dimitrisa Avramopoulosa

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je sprejel evropskega komisarja za notranje zadeve, migracije in državljanstvo Dimitrisa Avramopoulosa. V pogovoru sta največjo pozornost namenila schengenski ureditvi in migracijam. Premier Cerar je izpostavil, da je Slovenija odgovorna članica schengenskega območja, ki se zaveda svojih obveznosti in da mora schengensko območje spet postati območje brez notranjih mejnih kontrol, vsak odstop od te ureditve pa mora biti skrajen in sorazmeren ukrep.

Evropska komisija je 27. septembra sprejela t.i. Schengenski paket, ki med drugim predvideva nova pravila, ki urejajo možnost začasne ponovne uvedbe nadzora na notranjih mejah schengenskega območja, prilagojena spremenjenim varnostnim izzivom. Kot večkrat doslej, je premier Cerar tudi v pogovoru z današnjim sogovornikom poudaril, da Slovenija razume razloge za predlagane spremembe, vendar pa ostaja ključno, da schengensko območje spet postane in ostane območje prostega gibanja ljudi.

 

Po njegovih besedah mora biti vsak odstop od te ureditve zgolj skrajna možnost. "Takšen ukrep mora biti sorazmeren in uporabljen selektivno, kjer je to nujno potrebno, utemeljen mora biti na kredibilnih in objektivnih kriterijih, ter v duhu transparentnosti predmet dejanskega sodelovanja in usklajevanja s sosednjimi državami," je poudaril premier dr. Cerar in izpostavil neutemeljen nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo, ki je v letošnjem letu v našo državo vrnila zgolj sedemindvajset nezakonitih migrantov. Sogovornika sta se dotaknila tudi varovanja zunanje schengenske meje in situaciji na področju migracij.

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi