Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar v Ljubljani gosti italijanskega premierja Gentilonija

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar danes na delovnem obisku v Ljubljani gosti predsednika Sveta ministrov Italijanske republike Paola Gentilonija. Premierja sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in brez večjih odprtih vprašanj. V ospredju pogovorov je bila sicer prihodnost Evropske unije, pozornost pa sta namenila tudi vprašanju migracij in arbitražni odločitvi o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Premier dr. Cerar je odnose med državama ocenil za odlične in zelo dobro razvite na vseh področjih. Italija je sicer druga najpomembnejša trgovinska partnerica, po obsegu investicij pa je četrta po vrsti. Predsednik vlade Cerar je poudaril, da ga veseli, da se gospodarsko sodelovanje še krepi, tako kot tudi število italijanskih turistov v Sloveniji, ki so že dolga leta na prvem mestu. Posebej je izpostavil tudi odlično čezmejno sodelovanje ter pomen obeh narodnih manjšin, ki sta posebna vez med narodoma.

Glavna tema današnjih pogovorov obeh voditeljev je bila sicer prihodnost Evropske unije. Slovenija in Italija si delita zelo sorodna stališča do ključnih vprašanj, pri tem pa je slovenski premier izpostavil predvsem krepitev sodelovanja na področjih varnosti in obrambe, ekonomske in monetarne unije, socialnih vprašanj in neregularnih migracij. Tako Slovenija kot Italija sta že zdaj med najbolj integriranimi članicami Evropske unije, slovenski premier se je zavzel za nadaljnjo integracijo in enotnost držav članic.

Pomembno vprašanje na evropski ravni je vprašanje migracij. Italijanski sogovornik je premierja Cerarja seznanil s situacijo, v kateri je Italija, ter s predlogi celovitih rešitev izpred tedna dni v Parizu. Strinjala sta se, da je pri tej temi ključna solidarnost na ravni celotne unije, ter iskanje trajnih rešitev, vključno z reševanjem problema množičnih migracij pri njihovem izvoru. Ob tem je potrebno tesno sodelovati z državami na migracijskih poteh, kar gre z roko v roki z učinkovitim nadzorom na zunanjih schengenskih mejah. Po oceni italijanskega premierja Slovenija velja za odgovorno članico EU pri naslavljanju vprašanja migracij, premier dr. Cerar je zagotovil, da bo tako ravnala še naprej.

V pogovorih sta predsednika obeh vlad pozornost namenila tudi arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško, kar sta oba premierja potrdila tudi v izjavi medijem po srečanju. Italijanski predsednik vlade Gentiloni je izrazil podporo stališčem Evropske unije pri tem vprašanju in izrazil upanje, da bo med obema državama prišlo do pozitivnega razpleta. »Zadovoljen sem, da tudi italijanski kolega Gentiloni podpira stališče, da je treba spoštovati stališča EU, ki sledijo spoštovanju mednarodnega in evropskega prava. Vse članice EU namreč morajo spoštovati načela mednarodnega prava, kar izrecno poudarja tudi Evropska komisija,« je še izpostavil slovenski predsednik vlade Cerar.

Posnetek novinarske konference
Nalagam ...


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi