Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar v Sloveniji gostil vrh Slovenije in držav Beneluksa

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je gostil vrh Slovenije in držav Beneluksa, ki je potekal v okviru poglobljenega rednega sodelovanja štirih držav. Predsedniki vlad se običajno srečujejo ob robu zasedanj Evropskega sveta v Bruslju, tokratno srečanje pa je bilo prvič v Sloveniji. Slovenski premier Miro Cerar, nizozemski premier Mark Rutte, luksemburški premier Xavier Bettel in belgijski podpredsednik vlade ter zunanji minister Didier Reynders so v današnji pogovorih največ pozornosti namenili vprašanjem prihodnosti Evropske unije, EU perspektivi Zahodnega Balkana in pomenu krožnega gospodarstva za trajnostni razvoj.

»Današnje zasedanje je potrditev odličnega sodelovanja štirih držav najbolj integriranega dela Evrope, ki jih povezujejo skupne vrednote in pogled na prihodnost stare celine. Strateški interes vseh štirih držav je močna, bolje povezana in uspešna Evropska unija, ki deluje v dobro naših državljank in državljanov,« je poudaril premier dr. Cerar po srečanju. Po njegovi oceni poglobljeno sodelovanje omogoča sprotno izmenjavo mnenj in stališč o najbolj aktualnih zadevah, ki zadevajo vprašanja Evropske unije, naše skupne prihodnosti v Evropi in ostalih političnih vprašanj.

  

V okviru razprave o evropskih temah so se voditelji osredotočili predvsem na aktualna vprašanja, kot so večletni finančni okvir, notranji trg, migracije, azilna politika, institucionalna vprašanja ter prihodnost Evropske in monetarne unije. Strinjali so se, da se vse štiri države zavzemajo za močan in učinkovit skupni trg, za krepitev evropske monetarne unije in za zaključek procesa oblikovanja bančne unije. Poseben poudarek so dali pomenu odprte razprave in izmenjave stališč pri teh vprašanjih. Zavzeli so se za modernizacijo in digitalizacijo na ravni držav in EU, ter poudarili pomen razvoja krožnega gospodarstva. Krožno gospodarstvo je namreč eden tistih dejavnikov, ki prispeva k dosegi ciljev trajnostnega razvoja, zato so voditelji tudi odločili, da bodo skupaj podprli pobudo, da se še letos v okviru Evropskega sveta razpravlja tudi o krožnem gospodarstvu, kot nekem delu skupnega trga, ki lahko pripomore k uspešnem razvoju EU.

  

Ena od pomembnih tem srečanja so bile tudi migracije. »Tukaj ostajamo na stališčih, da mora biti Evropa čim bolj aktivna že izven svojih meja in da mora EU storiti čim več, da pomaga v državah, kjer krize izvirajo. Seveda se zavzemamo za nadaljnjo krepitev nadzora na zunanjih mejah EU in za načelo solidarnosti, po katerem je treba obravnavati begunce, ki prihajajo v naše države,« je dejal premier dr. Cerar in dodal, da so v tem kontekstu tudi razpravljali o posebnem slovenskem kompromisnem predlogu, ki bi na nek način uskladil države znotraj EU glede vprašanja obveznih kvot. Štirje voditelji so ugotovili, da je slovenski kompromisni predlog dobra podlaga za nadaljnjo razpravo na ravni Evropskega sveta. 

  

Glede evropske perspektive Zahodnega Balkana so vsi štirje voditelji soglašali, da vrata v EU ostati odprta, ko bodo za to države izpolnile vse potrebne pogoje. Strinjali so se, da je do takrat pomembno, da z državami Zahodnega Balkana tesno sodelujemo, tako na ekonomskem, političnem, kot tudi drugih področjih, ter jim s tem pokažemo, da so del širše evropske družine. Poseben poudarek so sogovorniki dali pomenu demokratičnih vrednot, na katerih temeljita EU in naša enotnost, po njihovi oceni sta ključni solidarnost in vladavina prava.  

  

Trije premierji in podpredsednik belgijske vlade so po srečanju sprejeli tudi posebno deklaracijo, katere del je tudi dogovor o nadaljnjem intenziviranju sodelovanja med Slovenijo in Beneluksom. »Gre za zelo koristno izmenjavo izkušenj med najstarejšimi članicami EU, celo ustanovnimi, in Slovenijo, ki je v to družino vstopila kasneje, pa vendar želi biti del tega najbolj povezanega jedra EU,« je poudaril predsednik slovenske vlade. Dogovorili so se, da bodo s tovrstnimi srečanji nadaljevali, v prihodnje bodo več pozornosti namenili tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja. 

  

 Skupna izjava Beneluks-Slovenija (37 KB)

  

Posnetek novinarske konference štirih voditeljev
Nalagam ...


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi