Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Premier dr. Cerar zaključil obisk v Kočevju

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes mudil v Občini Kočevje, kjer je obiskal podjetji Yaskawa in SmartMelamine ter si ogledal dela na kočevski železnici. Premier dr. Cerar je Kočevje označil za zgodbo o uspehu in dodal, da ga Kočevje v marsičem spominja na pot, ki jo je v zadnjih štirih letih prehodila tudi Slovenija. »Iz kraja nad katerim so se zgrinjali črni oblaki, se Kočevje vztrajno spreminja v kraj optimizma, modernih tehnologij in življenja z visoko kakovostjo bivanja njenih prebivalcev«, je izpostavil premier.

Dr. Cerar je najprej obiskal lokacijo gradbišča Yaskawa Europe Robotics, kjer je potekal podpis pisma o nameri o širitvi tovarne Yaskawa. Četudi prva tovarna, za katero temeljni kamen je bil položen jeseni lanskega leta, še ni niti dokončana, se je Yaskawa odločila za novo širitev, kar priča o odličnem sodelovanju podjetja, občine Kočevje in Vlade. Premier je izpostavil, da so prav "znanje in človeški kapital naših ljudi, odlična geostrateška lega Slovenije, moderne cestne in železniške povezave, ki smo jih vsako leto tega mandata močno posodabljali in obnavljali, čista in lepa narava ter stabilna in varna država tisto, kar je prepričalo Yaskawo, da so se odločili vložiti svoje zanje in denar prav v Slovenijo". Predsednik vlade je dodal, da Kočevje z Yaskawo zares postaja središče razvoja robotike v Evropi in širše.
  

 
Premier dr. Cerar je v nadaljevanju obiskal podjetje smartMelamine, ki se je leta 2016 prijavilo na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje večjih začetnih investicij na problemskih območij v Sloveniji. Vlada je smartMelaminu odobrila sredstva v višini 1,5 mio EUR za projekt "Industrijska linija za melaminske flise". Premier si je danes ogledal delovanje projekta ter tudi samo proizvodnjo podjetja Melamin, ki ni samo eden izmed največjih zaposlovalcev v regiji, ampak tudi pomemben slovenski inovator. Premier dr. Cerar si je z zanimanjem ogledal njihovo proizvodnjo, ki je unikum ter poudaril, da je "v tem degradiranem okolju vsako novo ustvarjeno delovno mesto vredno zlata, zato vnovič čestitam podjetju". Dodal je, da je zelo ponosen na taka podjetja kot je Melamin, saj spoštujejo koncepte, ki jih tudi vlada RS prepoznave kot ključne. Gre za koncept krožnega gospodarstva, kjer je podjetje Melamin prepoznano kot primer dobre prakse. 

 

Predsednik vlade dr. Cerar si je ob zaključku obiska ogledal še dela na kočevski železnici, ki bodo končana še letos. Dr. Cerar je ob ogledu del izrazil zadovoljstvo, da bo po letu 1970 v Kočevje ponovno pripeljal vlak. Izpostavil je, da je "modernizacija infrastrukture prioriteta vlade, zato smo tudi pristojnemu ministrstvu izdatno povečevali proračunska sredstva. Nujne so namreč dodatne investicije v infrastrukturo, današnji primer to dokazuje. Nedopustno je, da je politika vsa ta leta pozabljala na odročne kraje kot je Kočevje in jih ni bolj vključevala v razvoj Slovenije. Sam si prizadevam za enakomeren razvoj vseh regij, zato sem danes tu".


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi